Ze wszystkich polskich pierogów, to o dziwo, pierogi ruskie są najbardziej popularne. Sekret dobrych pierogów tkwi w dobrze zrobionym farszu i miękkim cieście.
Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.
Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.
Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.
Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.
Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.