Print Options:

Przepis na pierogi ruskie

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.1 godzina 20 minutyCzas got.10 minutyCałkowity czas1 godzina 30 minuty

Ze wszystkich polskich pierogów, to o dziwo, pierogi ruskie są najbardziej popularne. Sekret dobrych pierogów tkwi w dobrze zrobionym farszu i miękkim cieście.

Przepis na pierogi ruskie

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów ruskich:
 500 gram mąka pszenna
 300 gram ser biały
 300 gram ugotowane ziemniaki
 1 szt. cebula
 1 szt. jajko
 1 szklanka gorąca woda
 1 łyżeczka sól
 pieprz, sól do farszu
 masło do podsmażenia pierogów
Sposób przygotowania pierogów ruskich:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi ruskie mąka

2

Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.

Przepis na pierogi ruskie ciasto

3

Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.

Przepis na pierogi ruskie składniki

4

Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pierogi ruskie farsz

5

Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.

Przepis na pierogi ruskie lepienie pierogów

6

Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

Przepis na pierogi ruskie

7

Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.