Domowe pierogi z mięsem to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub z bulionu. Smaczne są prosto z wody, a także odsmażane na tłuszczu. To potrawa tradycyjna i znana od dawna.
Mięso opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości razem z umytymi, obranymi warzywami bez cebuli. Wszystko musi gotować się pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sól i przyprawy.
W międzyczasie pokrój cebule w kostki podsmaż na oleju. Gdy mięso gotowe, zmiel je razem z włoszczyzną i cebulą oraz z czosnkiem. Dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej kilka łyżek bulionu.
Teraz przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól i żółtko, posiekaj nożem i cały czas mieszając, dolewaj gorącą wodę.
Zagnieć. Gdy ciasto jest już gładkie, rozwałkuj je cienko na stolnicy wysypanej mąką i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i sklejaj.
Pierożki ugotuj w osolonej wodzie. Czas to około 7 minut od momentu zagotowania. Przecedź na durszlaku i przelej zimna wodą. Podawaj polane tłuszczem.