Print Options:

Przepis na pierogi z mięsem

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.40 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina 30 minuty

Domowe pierogi z mięsem to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub z bulionu. Smaczne są prosto z wody, a także odsmażane na tłuszczu. To potrawa tradycyjna i znana od dawna.

Przepis na pierogi z mięsem

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów z mięsem
 500 gram mąka
 220 ml woda
 1 szt. żółtko (niekoniecznie)
 1 łyżeczka olej
 sól, pieprz
 500 gram mięso wołowe
 1 szt. marchew
 1 szt. jajko
 1 szt. pietruszka, korzeń
 ¼ szt. seler
 przyprawy ziołowe (niekoniecznie)
 1 szt. cebula
 1 szt. ząbek czosnku
 tłuszcz do polania
Sposób przygotowania pierogów z mięsem – przepis
1

Mięso opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości razem z umytymi, obranymi warzywami bez cebuli. Wszystko musi gotować się pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sól i przyprawy.

2

W międzyczasie pokrój cebule w kostki podsmaż na oleju. Gdy mięso gotowe, zmiel je razem z włoszczyzną i cebulą oraz z czosnkiem. Dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej kilka łyżek bulionu.

Przepis na pierogi z mięsem

3

Teraz przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól i żółtko, posiekaj nożem i cały czas mieszając, dolewaj gorącą wodę.

Przepis na pierogi z mięsem

4

Zagnieć. Gdy ciasto jest już gładkie, rozwałkuj je cienko na stolnicy wysypanej mąką i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i sklejaj.

Przepis na pierogi z mięsem

5

Pierożki ugotuj w osolonej wodzie. Czas to około 7 minut od momentu zagotowania. Przecedź na durszlaku i przelej zimna wodą. Podawaj polane tłuszczem.