Właściwie każda kuchnia świata ma jakieś pierogi w swoich szeregach ale przyznać trzeba, że polskie pierogi są wyjątkowe.
Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.
Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.