Print Options:

Przepis na pierogi z serem

Wielkośćstandardowa ilośćCałkowity czas1 godzina 30 minuty

Właściwie każda kuchnia świata ma jakieś pierogi w swoich szeregach ale przyznać trzeba, że polskie pierogi są wyjątkowe.

Przepis na pierogi z serem

Składniki potrzebne do wykonania pierogów z serem:
 500 gram sera twarogowego
 500 gram mąki pszenna
 2 fl oz jaja
 2 szklanki cukru
 15 gram cukru wanilinowego
 1 szklanka soli
 1 szklanka gorącej wody
 masło do polania pierogów
Sposób przygotowania pierogów z serem:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi z serem ciasto

2

Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.

3

Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

4

Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.

przepis na pierogi z serem wycinanie pierogow

5

Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.

Przepis na pierogi z serem