Przepis na placki ziemniaczane

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na placki ziemniaczane

Chrupiące, złociste placki ziemniaczane, to danie, które zna każdy. Dodatkowo każdy je lubi! Przepis na dobre placki ziemniaczane, to receptura którą powinien znać każdy. Fenomen placków, tkwi w tym, że można je podać na naprawdę wiele sposobów. Przepis można więc potraktować jako bazę dla wielu kulinarnych eksperymentów. Możesz puścić wodzę fantazji w kuchni bez obaw, że placki ziemniaczane Ci nie wyjdą.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.5 minutyCzas got.25 minutyCałkowity czas30 minuty
Składniki potrzebne do przygotowania placków ziemniaczanych:
 1 kilogram ziemniaki
 6 łyżka mąka pszenna
 2 szt. cebula
 1 szt. jajko
 olej do smażenia
 sól

Przepis na chrupkość

Placki ziemniaczane zrobione zgodnie z tym przepisem z pewnością wyjdą ci chrupiące. Sekret tkwi w potarciu ziemniaków na tarce o grubszych oczkach. Jeśli podsmażysz je do złocistego, lekko brązowego koloru, to z pewnością będą idealnie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6

 

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:
1

Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli lubisz mniej chrupiące placki, możesz użyć drobnych oczek). Od starych ziemniaków dobrze odciskamy wodę. Na dnie odciśniętego płynu powinna zebrać się skrobia ziemniaczana – możesz ją dodać do ziemniaków. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.

Przepis na placki ziemniaczane ścieramy ziemniaki

2

Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i startą cebulą. Masę doprawiamy do smaku szczyptą soli. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej, lub więcej placków ziemniaczanych, warto pamiętać że na jednego ziemniaka powinniśmy dodać około jednej łyżeczki mąki.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Powstałą masę kładziemy na olej porcjami, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem, czy też cukrem.

Przepis na placki ziemniaczane smażymy na oleju

Porady:

Aby placki ziemniaczane zachowały swoją chrupkość, a dodatkowo były mniej tłuste, po usmażeniu odłóż je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Podsumowanie:

Tak przygotowane placki, to pomysł na pyszny obiad. Możesz je podać z kwaśną śmietaną, posypane cukrem, a także z gulaszem – po węgiersku. Bez względu na to jak je podasz, z pewnością zasmakują zarówno tobie, jak i twoim bliskim.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania placków ziemniaczanych:
 1 kilogram ziemniaki
 6 łyżka mąka pszenna
 2 szt. cebula
 1 szt. jajko
 olej do smażenia
 sól

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:
1

Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli lubisz mniej chrupiące placki, możesz użyć drobnych oczek). Od starych ziemniaków dobrze odciskamy wodę. Na dnie odciśniętego płynu powinna zebrać się skrobia ziemniaczana – możesz ją dodać do ziemniaków. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.

Przepis na placki ziemniaczane ścieramy ziemniaki

2

Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i startą cebulą. Masę doprawiamy do smaku szczyptą soli. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej, lub więcej placków ziemniaczanych, warto pamiętać że na jednego ziemniaka powinniśmy dodać około jednej łyżeczki mąki.

3

Na patelni rozgrzewamy olej. Powstałą masę kładziemy na olej porcjami, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem, czy też cukrem.

Przepis na placki ziemniaczane smażymy na oleju

Przepis na placki ziemniaczane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *