
Chrupiące, złociste placki ziemniaczane, to danie, które zna każdy. Dodatkowo każdy je lubi! Przepis na dobre placki ziemniaczane, to receptura którą powinien znać każdy. Fenomen placków, tkwi w tym, że można je podać na naprawdę wiele sposobów. Przepis można więc potraktować jako bazę dla wielu kulinarnych eksperymentów. Możesz puścić wodzę fantazji w kuchni bez obaw, że placki ziemniaczane Ci nie wyjdą.
Informacje
Przepis na chrupkość
Placki ziemniaczane zrobione zgodnie z tym przepisem z pewnością wyjdą ci chrupiące. Sekret tkwi w potarciu ziemniaków na tarce o grubszych oczkach. Jeśli podsmażysz je do złocistego, lekko brązowego koloru, to z pewnością będą idealnie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli lubisz mniej chrupiące placki, możesz użyć drobnych oczek). Od starych ziemniaków dobrze odciskamy wodę. Na dnie odciśniętego płynu powinna zebrać się skrobia ziemniaczana – możesz ją dodać do ziemniaków. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.
Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i startą cebulą. Masę doprawiamy do smaku szczyptą soli. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej, lub więcej placków ziemniaczanych, warto pamiętać że na jednego ziemniaka powinniśmy dodać około jednej łyżeczki mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powstałą masę kładziemy na olej porcjami, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem, czy też cukrem.
Porady:
Aby placki ziemniaczane zachowały swoją chrupkość, a dodatkowo były mniej tłuste, po usmażeniu odłóż je na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podsumowanie:
Tak przygotowane placki, to pomysł na pyszny obiad. Możesz je podać z kwaśną śmietaną, posypane cukrem, a także z gulaszem – po węgiersku. Bez względu na to jak je podasz, z pewnością zasmakują zarówno tobie, jak i twoim bliskim.
Składniki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli lubisz mniej chrupiące placki, możesz użyć drobnych oczek). Od starych ziemniaków dobrze odciskamy wodę. Na dnie odciśniętego płynu powinna zebrać się skrobia ziemniaczana – możesz ją dodać do ziemniaków. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.
Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i startą cebulą. Masę doprawiamy do smaku szczyptą soli. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej, lub więcej placków ziemniaczanych, warto pamiętać że na jednego ziemniaka powinniśmy dodać około jednej łyżeczki mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powstałą masę kładziemy na olej porcjami, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem, czy też cukrem.