Chrupiące, złociste placki ziemniaczane, to danie, które zna każdy. Przepis na dobre placki ziemniaczane, to receptura którą powinien znać każdy.

Ziemniaki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli lubisz mniej chrupiące placki, możesz użyć drobnych oczek). Od starych ziemniaków dobrze odciskamy wodę. Na dnie odciśniętego płynu powinna zebrać się skrobia ziemniaczana – możesz ją dodać do ziemniaków. Cebulę obieramy i również ścieramy na tarce.

Odciśnięte ziemniaki łączymy z mąką, jajkiem i startą cebulą. Masę doprawiamy do smaku szczyptą soli. Jeśli chcemy zrobić nieco mniej, lub więcej placków ziemniaczanych, warto pamiętać że na jednego ziemniaka powinniśmy dodać około jednej łyżeczki mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Powstałą masę kładziemy na olej porcjami, formując placuszki. Smażymy z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. Podajemy według uznania z kwaśną śmietaną, ulubionym sosem, czy też cukrem.
