Zapiekanki ziemniaczane to doskonały sposób na szybki obiad i… wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Przy tego rodzaju zapiekankach można wykazać się sporą kreatywnością, wystarczy tylko użyć magicznych składników, które połączą produkty w jedną, smaczną całość. Jak zrobić prostą i szybką, a przy tym taką zapiekankę, którą wszyscy się zajadają?
Najprostszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną to głównie ziemniaki, cebula i przyprawy! Przepis można modyfikować, wedle gustów rodziny.
Informacje
Wielkość porcji: 4 – 5 porcji (w zależności od apetytu).
Czas przygotowania: około 30 minut.
Czas gotowania: 25 minut.
Łączny czas: około godziny.
Wartości odżywcze
Ziemniak to prawdziwy król na polskim stole. A przynajmniej było tak jeszcze kilka lat temu. Od kilku lat obserwowany jest spadek spożycia ziemniaków w Polsce. Natomiast wciąż warto je jeść! Są bogactwem witaminy C, mają jej więcej niż przykładowo jabłka. Dostarczają potas i magnez oraz w trochę mniejszych ilościach wapń i żelazo. Są też źródłem witamin, praktycznie wszystkich! Ziemniaki są mniej kaloryczne niż choćby makaron i to kolejny powód, dla którego warto po nie sięgać!
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w paski, cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy ziemniaki oraz cebulę. Posypujemy je solą, pieprzem, wrzucamy pokrojony na drobne kawałeczki czosnek, mieszamy.
Podsmażamy warzywa około 5-6 minut. Ściągamy warzywa z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozkładamy je w nim.
Ścieramy ser żółty i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Przełożone warzywa zalewamy śmietanką i posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Uwagi
Po wyciągnięciu z piekarnika zapiekankę można posypać cebulką dymką, z którą świetnie komponują się ziemniaki. Inna opcja to koperek bądź rozmaryn.
Do zapiekanki można dodać również podsmażoną kiełbasę, boczek, kurczaka bądź różne warzywa (cukinię, szpinak, kalafior, brokuł). Jest ona świetnym sposobem na to, co zostaje w lodówce.
Składniki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w paski, cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy ziemniaki oraz cebulę. Posypujemy je solą, pieprzem, wrzucamy pokrojony na drobne kawałeczki czosnek, mieszamy.
Podsmażamy warzywa około 5-6 minut. Ściągamy warzywa z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozkładamy je w nim.
Ścieramy ser żółty i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Przełożone warzywa zalewamy śmietanką i posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.