Print Options:

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.30 minutyCzas got.25 minutyCałkowity czas55 minuty

Zapiekanki ziemniaczane to doskonały sposób na szybki obiad i… wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Przy tego rodzaju zapiekankach można wykazać się sporą kreatywnością, wystarczy tylko użyć magicznych składników, które połączą produkty w jedną, smaczną całość.

Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną

Składniki na prostą zapiekankę ziemniaczaną
 1 kilogram ziemniaki
 2 szt. cebula
 200 ml śmietana 18%
 50 gram ser (żółty, cheddar, parmezan)
 2 szt. ząbek czosnku
 olej
 sól, pieprz
 zioła do posypania
Sposób przygotowania prostej zapiekanki ziemniaczanej
1

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w paski, cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy ziemniaki oraz cebulę. Posypujemy je solą, pieprzem, wrzucamy pokrojony na drobne kawałeczki czosnek, mieszamy.

2

Podsmażamy warzywa około 5-6 minut. Ściągamy warzywa z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozkładamy je w nim.

3

Ścieramy ser żółty i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

4

Przełożone warzywa zalewamy śmietanką i posypujemy startym serem.

5

Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.