Zapiekanki ziemniaczane to doskonały sposób na szybki obiad i… wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Przy tego rodzaju zapiekankach można wykazać się sporą kreatywnością, wystarczy tylko użyć magicznych składników, które połączą produkty w jedną, smaczną całość.
Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w paski, cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy ziemniaki oraz cebulę. Posypujemy je solą, pieprzem, wrzucamy pokrojony na drobne kawałeczki czosnek, mieszamy.
Podsmażamy warzywa około 5-6 minut. Ściągamy warzywa z ognia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozkładamy je w nim.
Ścieramy ser żółty i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Przełożone warzywa zalewamy śmietanką i posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut.