Print Options:

Przepis na rosół

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.30 minutyCzas got.3 godziny 30 minutyCałkowity czas4 godziny

Rosół wydaje się być wręcz banalną potrawą, jednak jak wiadomo, na najłatwiejszych rzeczach często najłatwiej jest się wyłożyć. Mając ten przepis na rosół, z pewnością wszystko wyjdzie ci tak jak powinno!

Przepis na rosół

Potrzebne składniki do przygotowania rosołu
 1 kilogram Mięso(w moim przypadku kawałki mięsa wieprzowego i wołowego, oraz szyjki indycze)
 3 marchewka
 1 pietruszka (duża)
 0,50 por
 0,30 seler
 1 cebula
 1 sół morska
 2 liść laurowy
 3 ziele angielskie
 6 pieprz
 lubczyk
 1 szczypta cukier
 woda
Sposób przygotowania rosołu
1

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, następnie wlewamy wodę tak, by mięso było całe przykryte. Dodajemy łyżkę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas przy pomocy łyżki cedzakowej zbieramy szumowiny, które powstają na powierzchni wody.

przepis na rosół: mięso

2

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części według uznania. Cebulę obieramy i lekko opalamy nad ogniem.

3

Po upływie godziny do naszego wywaru dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy.

Przepis na rosół przyprawy

4

Cały rosół gotujemy przez jeszcze około 2-3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z rosołu wszystkie niepotrzebne warzywa (por, cebula i seler), a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Przepis na rosół gotowanie

5

Rosół podajemy z kawałkami mięsa i makaronem, posypany zieloną natką pietruszki.

Przepis na rosół