Rosół wydaje się być wręcz banalną potrawą, jednak jak wiadomo, na najłatwiejszych rzeczach często najłatwiej jest się wyłożyć. Mając ten przepis na rosół, z pewnością wszystko wyjdzie ci tak jak powinno!
Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, następnie wlewamy wodę tak, by mięso było całe przykryte. Dodajemy łyżkę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas przy pomocy łyżki cedzakowej zbieramy szumowiny, które powstają na powierzchni wody.
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części według uznania. Cebulę obieramy i lekko opalamy nad ogniem.
Po upływie godziny do naszego wywaru dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy.
Cały rosół gotujemy przez jeszcze około 2-3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z rosołu wszystkie niepotrzebne warzywa (por, cebula i seler), a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Rosół podajemy z kawałkami mięsa i makaronem, posypany zieloną natką pietruszki.