Spaghetti bolognese to jedno z popularniejszych dań na świecie. Dla wielu, jest to ulubione danie. Jak każdy wie, wywodzi się z kuchni włoskiej, jednak według tradycyjnej receptury, powinno być bardzo długo przygotowywane. Nie zawsze mamy tyle czasu. Zamieszczony poniżej przepis na spaghetti bolognese, to przepis który zajmie ci 30 minut. Można pomyśleć, że to niemałe oszustwo... wypróbuj go jednak na własnej skórze, z pewnością takie uproszczone spaghetti bolognese również przypadnie ci do gustu.
Informacje
Tradycyjny przepis na spaghetti
Tradycyjny przepis na spaghetti opiera się także na warzywach, które dodajemy do sosu i bardzo długim duszeniu całości. Jeżeli więc masz więcej czasu, śmiało możesz tutaj dodać włoszczyznę, wyjdzie równie pysznie.
Ponieważ jest to bardzo szybkie danie, na samym początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Następnie obierz cebule i czosnek i drobno posiekaj. Na patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a następnie gdy cebula się zeszkli – dodaj czosnek.
Smaż razem jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj mięso mielone.
Dodaj pomidory. Całość mieszaj i duś aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Na samym końcu dodaj bazylię oraz przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były kwaśne). Podaj z ugotowanym makaronem. Jeśli lubisz, całość możesz opcjonalnie posypać parmezanem.
Porady:
Przepis zawiera passatę, jednak jeśli nie uda ci się jej kupić, bez problemu możesz ją zastąpić krojonymi pomidorami z puszki, świeżymi pomidorami, a nawet przecierem pomidorowym.
Podsumowanie:
Spaghetti bolognese w uproszczonej wersji, to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Nie ukrywajmy, niemal każdy lubi makaron z sosem pomidorowym. Ten przepis jesteś w stanie przygotować nawet nie mając czasu.
Składniki
Sposób przygotowania
Ponieważ jest to bardzo szybkie danie, na samym początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Następnie obierz cebule i czosnek i drobno posiekaj. Na patelni lub w garnku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć na niego cebulę, a następnie gdy cebula się zeszkli – dodaj czosnek.
Smaż razem jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj mięso mielone.
Dodaj pomidory. Całość mieszaj i duś aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Na samym końcu dodaj bazylię oraz przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory były kwaśne). Podaj z ugotowanym makaronem. Jeśli lubisz, całość możesz opcjonalnie posypać parmezanem.