Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Wszelkiego rodzaju makarony i pizza to najczęstsze potrawy, które zamawiamy w restauracjach i które gotujemy w zaciszu domowym. Banalnie prosty i dodatkowo szybki przepis na spaghetti carbonara z pewnością podbije wasze serca.
Informacje
Warto zaznaczyć, że w Polsce bardzo często podaje się spaghetti carbonara wzbogacone o śmietanę, jednak jest to dość duży błąd – prawdziwa włoska carbonara składa się wyłącznie z boczku, jajek oraz parmezanu. Ten przepis to właśnie tradycyjna włoska carbonara bez śmietany, a mimo to niezwykle delikatna i pełna smaku.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Jako że jest to bardzo szybki przepis, przygotowywanie spaghetti carbonara zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
W tym samym czasie boczek kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub rozgniatamy przez praskę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy (nie należy przesadzać, boczek jest dość tłusty), wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż boczek się lekko zrumieni.
Po tym czasie dorzucamy na patelnie czosnek i jeszcze przez chwilę razem smażymy.
Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy, dodając do nich starty parmezan oraz odrobinę pieprzu.
Na patelnie do podsmażonego boczku i czosnku dodajemy ugotowany makaron i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, tak by makaron dobrze połączył się z boczkiem.
Następnie patelnie ściągamy z ognia, do makaronu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i energicznie mieszamy, by jajka nie ścięły się a utworzyły kremowy, delikatny sos razem z parmezanem.
Przed podaniem makaronu oprószamy go świeżo mielonym pieprzem i według uznania posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady:
Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz spaghetti carbonara i boisz się, że jajka zetną ci się na patelni, możesz użyć samych żółtek – ścinają się one o wiele dłużej, dlatego ryzyko że na patelni powstanie ci nieestetyczny sos jest o wiele mniejsze. Na 4 porcje należy w tym przypadku użyć 6 żółtek.
Podsumowanie:
Tradycyjna włoska carbonara to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolacje, którą zaskoczysz swoich najbliższych. Doskonale sprawdzi się podana razem z białym, lub czerwonym, włoskim winem.
Składniki
Sposób przygotowania
Jako że jest to bardzo szybki przepis, przygotowywanie spaghetti carbonara zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
W tym samym czasie boczek kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub rozgniatamy przez praskę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy (nie należy przesadzać, boczek jest dość tłusty), wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż boczek się lekko zrumieni.
Po tym czasie dorzucamy na patelnie czosnek i jeszcze przez chwilę razem smażymy.
Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy, dodając do nich starty parmezan oraz odrobinę pieprzu.
Na patelnie do podsmażonego boczku i czosnku dodajemy ugotowany makaron i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, tak by makaron dobrze połączył się z boczkiem.
Następnie patelnie ściągamy z ognia, do makaronu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i energicznie mieszamy, by jajka nie ścięły się a utworzyły kremowy, delikatny sos razem z parmezanem.
Przed podaniem makaronu oprószamy go świeżo mielonym pieprzem i według uznania posypujemy posiekaną natką pietruszki.