Przepis na spaghetti carbonara

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner

Save

Przepis na spaghetti carbonara

Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Wszelkiego rodzaju makarony i pizza to najczęstsze potrawy, które zamawiamy w restauracjach i które gotujemy w zaciszu domowym. Banalnie prosty i dodatkowo szybki przepis na spaghetti carbonara z pewnością podbije wasze serca.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.30 minuty

Składniki potrzebne do wykonania spaghetti carbonara:
 300 gram makaron spaghetti
 4 sztuka jajko
 60 gram twardy sernp. pecorino, grana padano, parmezan)
 2 sztuki ząbek czosnku
 sól, pieprz
 oliwa
 zielona pietruszkaopcjonalnie do przybrania

Warto zaznaczyć, że w Polsce bardzo często podaje się spaghetti carbonara wzbogacone o śmietanę, jednak jest to dość duży błąd – prawdziwa włoska carbonara składa się wyłącznie z boczku, jajek oraz parmezanu. Ten przepis to właśnie tradycyjna włoska carbonara bez śmietany, a mimo to niezwykle delikatna i pełna smaku.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Sposób przygotowania spaghetti carbonara:
1

Jako że jest to bardzo szybki przepis, przygotowywanie spaghetti carbonara zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

Przepis na spaghetti carbonara wrzucamy makaron

2

W tym samym czasie boczek kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub rozgniatamy przez praskę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Przepis na spaghetti carbonara najważniejsze składniki

3

Następnie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy (nie należy przesadzać, boczek jest dość tłusty), wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż boczek się lekko zrumieni.
Po tym czasie dorzucamy na patelnie czosnek i jeszcze przez chwilę razem smażymy.

Przepis na spaghetti carbonara smażymy boczek

4

Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy, dodając do nich starty parmezan oraz odrobinę pieprzu.
Na patelnie do podsmażonego boczku i czosnku dodajemy ugotowany makaron i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, tak by makaron dobrze połączył się z boczkiem.

Przepis na spaghetti carbonara szykujemy składniki

5

Następnie patelnie ściągamy z ognia, do makaronu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i energicznie mieszamy, by jajka nie ścięły się a utworzyły kremowy, delikatny sos razem z parmezanem.
Przed podaniem makaronu oprószamy go świeżo mielonym pieprzem i według uznania posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przepis na spaghetti carbonara podsmażamy

Porady:

Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz spaghetti carbonara i boisz się, że jajka zetną ci się na patelni, możesz użyć samych żółtek – ścinają się one o wiele dłużej, dlatego ryzyko że na patelni powstanie ci nieestetyczny sos jest o wiele mniejsze. Na 4 porcje należy w tym przypadku użyć 6 żółtek.

Podsumowanie:

Tradycyjna włoska carbonara to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolacje, którą zaskoczysz swoich najbliższych. Doskonale sprawdzi się podana razem z białym, lub czerwonym, włoskim winem.


 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki potrzebne do wykonania spaghetti carbonara:
 300 gram makaron spaghetti
 4 sztuka jajko
 60 gram twardy sernp. pecorino, grana padano, parmezan)
 2 sztuki ząbek czosnku
 sól, pieprz
 oliwa
 zielona pietruszkaopcjonalnie do przybrania

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania spaghetti carbonara:
1

Jako że jest to bardzo szybki przepis, przygotowywanie spaghetti carbonara zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

Przepis na spaghetti carbonara wrzucamy makaron

2

W tym samym czasie boczek kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub rozgniatamy przez praskę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Przepis na spaghetti carbonara najważniejsze składniki

3

Następnie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy (nie należy przesadzać, boczek jest dość tłusty), wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż boczek się lekko zrumieni.
Po tym czasie dorzucamy na patelnie czosnek i jeszcze przez chwilę razem smażymy.

Przepis na spaghetti carbonara smażymy boczek

4

Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy, dodając do nich starty parmezan oraz odrobinę pieprzu.
Na patelnie do podsmażonego boczku i czosnku dodajemy ugotowany makaron i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, tak by makaron dobrze połączył się z boczkiem.

Przepis na spaghetti carbonara szykujemy składniki

5

Następnie patelnie ściągamy z ognia, do makaronu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i energicznie mieszamy, by jajka nie ścięły się a utworzyły kremowy, delikatny sos razem z parmezanem.
Przed podaniem makaronu oprószamy go świeżo mielonym pieprzem i według uznania posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przepis na spaghetti carbonara podsmażamy

Przepis na spaghetti carbonara

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *