Polacy uwielbiają włoską kuchnię. Wszelkiego rodzaju makarony i pizza to najczęstsze potrawy, które zamawiamy w restauracjach i które gotujemy w zaciszu domowym. Banalnie prosty i dodatkowo szybki przepis na spaghetti carbonara z pewnością podbije wasze serca.

Jako że jest to bardzo szybki przepis, przygotowywanie spaghetti carbonara zaczynamy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.

W tym samym czasie boczek kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub rozgniatamy przez praskę, a ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Następnie na patelnie wlewamy odrobinę oliwy (nie należy przesadzać, boczek jest dość tłusty), wrzucamy boczek i smażymy do momentu, aż boczek się lekko zrumieni.
Po tym czasie dorzucamy na patelnie czosnek i jeszcze przez chwilę razem smażymy.

Jajka wbijamy do miski i dokładnie roztrzepujemy, dodając do nich starty parmezan oraz odrobinę pieprzu.
Na patelnie do podsmażonego boczku i czosnku dodajemy ugotowany makaron i razem podsmażamy jeszcze przez chwilę na małym ogniu, tak by makaron dobrze połączył się z boczkiem.

Następnie patelnie ściągamy z ognia, do makaronu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i energicznie mieszamy, by jajka nie ścięły się a utworzyły kremowy, delikatny sos razem z parmezanem.
Przed podaniem makaronu oprószamy go świeżo mielonym pieprzem i według uznania posypujemy posiekaną natką pietruszki.
