Print Options:

Przepis na tajskiego kurczaka w sosie kokosowym z zieloną pastą curry

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.20 minutyCałkowity czas30 minuty

Masz ochotę na bardziej orientalne smaki? Sięgnij po tajskiego kurczaka w sosie kokosowym i zieloną pastą curry.

Przepis na tajskiego kurczaka w sosie kokosowym z zieloną pastą curry

Składniki na tajskiego kurczaka w sosie kokosowym z zieloną pastą curry
 350 gram pierś z kurczaka lub mięso z udek
 1 szt. cukinia
 1 szt. cebula
 1 szt. zielona papryka
 1 szt. czerwona papryka
 1 szt. papryczka chili
 0,50 szklanka bulion
 3 łyżeczka zielona pasta curry
 2 szt. ząbek czosnku
 200 ml mleko kokosowe
 1 łyżka sos sojowy ciemny
 1 łyżka sos rybny
 1 łyżka olej
Sposób przygotowania tajskiego kurczaka w sosie kokosowym z zieloną pastą curry
1

Rozgrzej olej w rondelku i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę.

2

Posiekaj papryczkę chilli i czosnek, a następnie dodaj do garnka.

3

Podsmażaj. Dodaj zielone curry i sos sojowy dokładnie wymieszaj.

4

Kurczaka pokrój w paski. Dodaj do rondelka.

5

Duś i dolej bulion.

6

Pokrój cukinię i paprykę na kawałki. Dorzuć do całości. Dodaj sos rybny.

7

Podgrzewaj do momentu, gdy warzywa zmiękną.

8

Dolej mleczko kokosowe i gotuj do momentu aż całość zgęstnieje.