Print Options:

Przepis na włoską lazanię lasagne z mięsem mielonym

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.30 minutyCzas got.30 minutyCałkowity czas1 godzina

Lazania to przysmak, którego początki sięgają czasów starożytnych. Jednak dopiero w XIV wieku potrawa przybrała formę przekładanych warstw makaronu, którą znamy współcześnie.

Włoska lazania lasagne z mięsem mielonym

Składniki na włoską lazanię lasagne z mięsem mielonym
 1 opakowanie makaronu typu lazania
 500 gram mięso mielone
 1 szt. puszka pomidorów bez skórki
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 oliwa z oliwek
 ser żółty
 oregano
 bazylia
Składniki na sos beszamelowy
 60 gram mąka
 50 gram masło
 350 ml mleko
 1 łyżeczka gałka muszkatałowa
 sól
Sposób przygotowanie włoskiej lazanii lasagne z mięsem mielonym
1

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulkę.

2

Dołóż mięso mielone i smaż chwilę do czasu, gdy zmieni kolor z różowego na szary.

3

Dosyp przyprawy. Dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

4

Pod koniec odkryj i zwiększ ogień, by woda wyparowała.

5

Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło i dodaj odrobinę mąki według przepisu. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Dolej mleko. Podgrzewaj do czasu zgęstnienia. Dodaj gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku.

6

Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Naczynia żaroodporne wysmaruj sosem beszamelowym następnie układaj warstwy: makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy, makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy. Na koniec posyp całość serem.

7

Danie podgrzewaj przez 30 minut.

8

Lazanię wyjmij z piekarnika i przestudź przez 10-15 minut. Pokrój ją, gdy jest jeszcze gorąca.