Zupa chrzanowa jest popularna w wielu domach. Często króluje na wielkanocnych stołach, rywalizując z żurkiem i barszczem białym.
Jeśli używasz świeżego korzenia chrzanu, obierz go, zetrzyj na tarce i wrzuć go głębokiego talerza lub miski. Następnie zalej wrzącą wodą, tak by był zanurzony, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź i czynność powtórz. Spróbuj i jeśli jest zbyt gorzki, zalej jeszcze raz.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Wrzuć ją do sporego, szerokiego garnka najlepiej o grubszym dnie, podlej olejem i smaż na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj obrany i starty czosnek i smaż jeszcze około 10 minut. Cebula nie powinna być rumiana.
Jeśli chcesz dodać kiełbasy to ją pokrój w kostkę lub w plasterki i również podsmaż. Gdy gotowe, zalej wodą, dodaj mięso lub kości wędzone oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól, pieprz i suchy majeranek. Jeśli używasz białej kiełbasy, nie rozdrabniaj jej tylko dodaj w całości. Gotuj jeszcze przez około 25 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Na koniec dodaj chrzan ze słoiczka, masło i po zagotowaniu odstaw z ognia. Jeśli używałaś chrzanu surowego, musisz go ugotować osobno w małej ilości wody. Czas to około 90 minut. Później wszystko dolej do zupy i pogotuj jeszcze z 10 minut.
Potrawa jest prawie gotowa. Zapraw jeszcze zupę śmietaną. Najlepiej dolewaj śmietanę stopniowo, rozcieńczając kilkoma łyżkami zupy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ze świeżym majerankiem, jeśli masz.