Print Options:

Przepis na zupę chrzanową

Wielkośćstandardowa ilośćCałkowity czas2 godziny

Zupa chrzanowa jest popularna w wielu domach. Często króluje na wielkanocnych stołach, rywalizując z żurkiem i barszczem białym.

Przepis na zupę chrzanową

Składniki potrzebne do przygotowania zupy chrzanowej
 200 gram kiełbasy lub kości wędzonych
 4 fl oz ziemniaki(średniej wielkości)
 4 fl oz jajka
 1 l wody
 śmietana według uznania (około 100 ml)
 sól
 pieprz
 2 fl oz ząbki czosnku
 majeranek suchy lub świeży
 4 łyżka chrzanu
 1 łyżka masła
 olej do smażenia
Sposób przygotowania zupy chrzanowej-przepis
1

Jeśli używasz świeżego korzenia chrzanu, obierz go, zetrzyj na tarce i wrzuć go głębokiego talerza lub miski. Następnie zalej wrzącą wodą, tak by był zanurzony, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź i czynność powtórz. Spróbuj i jeśli jest zbyt gorzki, zalej jeszcze raz.

2

Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Wrzuć ją do sporego, szerokiego garnka najlepiej o grubszym dnie, podlej olejem i smaż na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj obrany i starty czosnek i smaż jeszcze około 10 minut. Cebula nie powinna być rumiana.

3

Jeśli chcesz dodać kiełbasy to ją pokrój w kostkę lub w plasterki i również podsmaż. Gdy gotowe, zalej wodą, dodaj mięso lub kości wędzone oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól, pieprz i suchy majeranek. Jeśli używasz białej kiełbasy, nie rozdrabniaj jej tylko dodaj w całości. Gotuj jeszcze przez około 25 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.

Przepis na zupę chrzanową

4

Na koniec dodaj chrzan ze słoiczka, masło i po zagotowaniu odstaw z ognia. Jeśli używałaś chrzanu surowego, musisz go ugotować osobno w małej ilości wody. Czas to około 90 minut. Później wszystko dolej do zupy i pogotuj jeszcze z 10 minut.

5

Potrawa jest prawie gotowa. Zapraw jeszcze zupę śmietaną. Najlepiej dolewaj śmietanę stopniowo, rozcieńczając kilkoma łyżkami zupy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ze świeżym majerankiem, jeśli masz.

Przepis na zupę chrzanową