Zupa kalafiorowa jest chętnie gotowana w polskich domach zwłaszcza w sezonie, gdy kalafiory są łatwo dostępne. Zupa jest przepyszna i zdrowa. Gotuje się ją szybko, a w jednym daniu masz solidną porcję warzyw i witamin. Zupę możesz ugotować na zapas i jeść przez dwa dni, oszczędzając czas. Tradycyjny przepis można nieco zmodyfikować i dodać do zupy ziół np. czosnku niedźwiedziego. Znam osoby, które zamiast ziemniaków, dodają bataty lub grzanki.
Informacje
Walory zdrowotne zupy kalafiorowej
Zupa kalafiorowa to warzywa nie tylko korzeniowe oraz ziemniaki. Najwięcej jest kalafiora, a ten jest bardzo cenny dla organizmu. Dostarcza witamin z grupy B, witaminy C, K, E oraz minerałów – wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Jest też źródłem białka roślinnego i błonnika. Regularne jedzenie kalafiorów wspomaga układ krążenia i układ trawienia. Wpływa też na zdrowie oczu. Kalafior wspomaga chorych na raka i na nadciśnienie.
Czas przygotowania – do 60 minut
Ilość porcji z podanych składników – około 6
Obierz cebulę, pokrój ja w kosteczkę i zeszklij na oliwie, dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew. Możesz dodać marchew startą na tarce. Smaż, często mieszając na wolnym ogniu około 10 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do warzyw i smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj kalafiora pokrojonego w małe różyczki i jeszcze chwilę podsmaż.
Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj rozdrobniony czosnek. Przykryj i gotuj wszystko razem około 20 minut. Warzywa muszą być miękkie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, dodaj go w połowie tego czasu. Wcześniej jednak różyczki opłucz na sitku gorącą wodą.
Zupę odstaw z ognia, dodaj posiekany koperek i masło. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i wlej powoli do zupy. Można podawać z pieczywem.
Uwagi
Jeśli nie chcesz ziemniaków i kalafiora podsmażać, nie musisz. Możesz cebulę z marchwią zalać bulionem i dopiero wtedy dołożyć ziemniaki i kalafiora. Jeśli chcesz mieć zupę fit, użyj bulionu warzywnego, a śmietanę zastąp jogurtem naturalnym. Jeśli jesteś wegetarianką, użyj śmietany roślinnej. Jeśli lubisz zupy bardziej treściwe, możesz pod koniec gotowania zaciągnąć ją żółtkiem. Możesz też zagęścić zupę mąką. Weź 2 łyżki mąki, rozmieszaj je z 4 łyżkami wody, tak by nie było grudek i wlej do zupy jeszcze przed śmietaną, bo mąka musi się zagotować.
Podsumowanie
Zupa kalafiorowa dawniej w tradycyjnych domach podawana była na obiad. Teraz nie jest to jednak już takie pewne, bo niektórzy podają ją na kolację albo na podwieczorek. Jeśli nie zjesz wszystkiego, podaj ją na drugi dzień. Nie straci smaku. Gdy będziesz odgrzewać, uważaj by nie zagotować, bo śmietana gotowania nie znosi. Ostatnio talerz aromatycznej zupy zjadłam po powrocie z porannego spaceru. Smakowała wybornie. Moja koleżanka podaje zupę kalafiorową nawet na przyjęciu z tym że jest to zupa krem z grzankami.
Składniki
Sposób przygotowania
Obierz cebulę, pokrój ja w kosteczkę i zeszklij na oliwie, dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew. Możesz dodać marchew startą na tarce. Smaż, często mieszając na wolnym ogniu około 10 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do warzyw i smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj kalafiora pokrojonego w małe różyczki i jeszcze chwilę podsmaż.
Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj rozdrobniony czosnek. Przykryj i gotuj wszystko razem około 20 minut. Warzywa muszą być miękkie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, dodaj go w połowie tego czasu. Wcześniej jednak różyczki opłucz na sitku gorącą wodą.
Zupę odstaw z ognia, dodaj posiekany koperek i masło. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i wlej powoli do zupy. Można podawać z pieczywem.