Zupa jest przepyszna i zdrowa. Gotuje się ją szybko, a w jednym daniu masz solidną porcję warzyw i witamin.
Obierz cebulę, pokrój ja w kosteczkę i zeszklij na oliwie, dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew. Możesz dodać marchew startą na tarce. Smaż, często mieszając na wolnym ogniu około 10 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do warzyw i smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj kalafiora pokrojonego w małe różyczki i jeszcze chwilę podsmaż.
Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj rozdrobniony czosnek. Przykryj i gotuj wszystko razem około 20 minut. Warzywa muszą być miękkie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, dodaj go w połowie tego czasu. Wcześniej jednak różyczki opłucz na sitku gorącą wodą.
Zupę odstaw z ognia, dodaj posiekany koperek i masło. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i wlej powoli do zupy. Można podawać z pieczywem.