Print Options:

Przepis na zupę kalafiorową

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Zupa jest przepyszna i zdrowa. Gotuje się ją szybko, a w jednym daniu masz solidną porcję warzyw i witamin.

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki potrzebne do przygotowania zupy kalafiorowej
 2 łyżka oliwa lub olej
 1 łyżka masło
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku (niekoniecznie)
 2 szt. marchew
 5 szt. ziemniak
 500 gram kalafior, świeży lub mrożony
 1,50 l bulion warzywny, drobiowy lub rosół
 sól, pieprz
 zioła (niekoniecznie)
 śmietana kwaśna według uznania od łyżki do pół szklanki
Sposób przygotowania zupy kalafiorowej - przepis
1

Obierz cebulę, pokrój ja w kosteczkę i zeszklij na oliwie, dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew. Możesz dodać marchew startą na tarce. Smaż, często mieszając na wolnym ogniu około 10 minut.

Przepis na zupę kalafiorową

2

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do warzyw i smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Przepis na zupę kalafiorową

3

Dodaj kalafiora pokrojonego w małe różyczki i jeszcze chwilę podsmaż.

Przepis na zupę kalafiorową

4

Wlej gorący bulion i zagotuj. Dodaj rozdrobniony czosnek. Przykryj i gotuj wszystko razem około 20 minut. Warzywa muszą być miękkie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, dodaj go w połowie tego czasu. Wcześniej jednak różyczki opłucz na sitku gorącą wodą.

5

Zupę odstaw z ognia, dodaj posiekany koperek i masło. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami wywaru i wlej powoli do zupy. Można podawać z pieczywem.