Print Options:

Przepis na zupę marchewkową

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.30 minutyCałkowity czas40 minuty

Zupa marchewkowa to danie, które znają nawet nasze babcie. Ten przepis, to zupełnie co innego – zupa zaskoczy was niezwykłym aromatem, oraz łatwością przygotowania.

Przepis na zupę marchewkową

Składniki potrzebne do wykonania zupy marchewkowej:
 500 gram marchewka
 300 gram ziemniaki
 1 szt. cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 500 ml bulion (warzywny, lub mięsny)
 250 ml mleko krowie
 1 łyżeczka curry
 1 łyżeczka kurkuma
 sól, pieprz cayenne
 1 łyżka masło
 oliwa
1

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy.

Przepis na zupę marchewkową składniki

2

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, tak by warzywa szybciej zmiękły. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, curry i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając – przyprawy nie mogą się przypalić.

Przepis na zupę marchewkową podsmażamy

3

Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i całość smażymy około 10 minut.

Przepis na zupę marchewkową

4

W międzyczasie możemy lekko posolić warzywa. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.

Przepis na zupę marchewkową gotujemy

5

Po tym czasie, kiedy warzywa już będą miękkie dodajemy mleko i całość miksujemy aż do uzyskania kremu. Jeśli zupa okaże się za gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem zupę możemy posypać natką pietruszki i odrobiną papryczki chili.