Zupa marchewkowa to danie, które znają nawet nasze babcie. Ten przepis, to zupełnie co innego – zupa zaskoczy was niezwykłym aromatem, oraz łatwością przygotowania.
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, tak by warzywa szybciej zmiękły. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, curry i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając – przyprawy nie mogą się przypalić.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i całość smażymy około 10 minut.
W międzyczasie możemy lekko posolić warzywa. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie, kiedy warzywa już będą miękkie dodajemy mleko i całość miksujemy aż do uzyskania kremu. Jeśli zupa okaże się za gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem zupę możemy posypać natką pietruszki i odrobiną papryczki chili.