Print Options:

Przepis na zupę ogórkową

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.1 godzina 30 minutyCałkowity czas1 godzina 45 minuty

W Polsce istnieje wiele zup, które my Polacy dodatkowo szczególnie lubimy. Na czele, pod względem popularności stoi rosół, pomidorowa i... ogórkowa, której przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na zupę ogórkową

Składniki potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej:
 400 gram mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka)
 2 fl oz szyja indycza
 700 gram ziemniaki
 500 gram ogórki kiszone
 2 szt. marchewka
  szt. seler
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula
 ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, lubczykdo smaku
 200 ml kwaśna śmietana 18%
 koperek
 sól, pieprz
Sposób przygotowania zupy ogórkowej:
1

Mięso z kurczaka, oraz szyje indycze płuczemy i wkładamy do garnka, następnie zalewamy zimną wodą tak, by woda przykryła całkowicie mięso. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

2

Cebulę obieramy na pół i lekko rumienimy nad ogniem.

Przepis na zupę ogórkową rumienimy cebulę

3

Jedną marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Przepis na zupę ogórkową przygotowujemy warzywa

4

Pozostałą marchewkę, oraz ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Przepis na zupę ogórkową ścieramy ogórki

5

Z powierzchni wody ściągamy pianę, jeśli taka powstała. Następnie dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę oraz cebulę, a także przyprawy – dwa listki laurowe, kilka kulek pieprzu, lubczyk oraz dwa ziela angielskie. Gotujemy przez kolejne pół godziny.

Przepis na zupę ogórkową

6

Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz startą marchewkę, a po kolejnych 15 minutach – starte ogórki. Z zupy wyciągamy wszystkie niepotrzebne rzeczy – cebulę, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liść laurowy.

7

Śmietanę stopniowo hartujemy dodając po łyżce ciepłego wywaru do czasu, gdy śmietana będzie ciepła. Następnie dodajemy całość do zupy, mieszamy i całość zagotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy posypaną koperkiem.