Zupa pieczarkowa jest prosta w przygotowaniu, a każda pani domu przygotowuje ją po swojemu. Składniki potrzebne do jej ugotowania są wszędzie i nie trzeba się wykosztować by ją przygotować.
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.
Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.
Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.
Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.