Print Options:

Przepis na zupę pieczarkową

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Zupa pieczarkowa jest prosta w przygotowaniu, a każda pani domu przygotowuje ją po swojemu. Składniki potrzebne do jej ugotowania są wszędzie i nie trzeba się wykosztować by ją przygotować.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pieczarkowej
 400 gram mięso drobiowe lub wołowe
 4 szt. marchew, mała
 1 szt. pietruszka, korzeń
 ¼ szt. seler, korzeń
 1 szt. cebula, duża
 olej
 sól, pieprz
 ½ szt. pęczek pietruszki
 500 gram pieczarki
 2 l woda
 śmietana (niekoniecznie)
 3 szt. liść laurowy
 5 szt. ziele angielskie
Sposób przygotowania zupy pieczarkowej – przepis
1

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.

2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.

Przepis na zupę pieczarkową

3

Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.

Przepis na zupę pieczarkową

4

Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.

Przepis na zupę pieczarkową makaron

5

Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.