Print Options:

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.1 godzina 50 minutyCałkowity czas2 godziny

Pomidorowa to ulubiona zupa Polaków. Jest uwielbiana przez wszystkie pokolenia.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej z ryżem
 700 gram mięso mieszane, drób plus wołowina
 2 szt. marchew
 ½ szt. seler, mały
 1 szt. por
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula, mała
 1 szklanka ryż
 koncentrat pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy
 3 szt. liść laurowy
 sól, pieprz
 5 szt. ziele angielskie
 lubczyk, tymianek
 słodka czerwona papryka
 śmietana (niekoniecznie)
 natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania zupy pomidorowej z ryżem – przepis
1

Mięso opłucz i pokrój na nieduże kawałki. Następnie włóż do garnka z zimną wodą i przyprawami: listkami laurowymi, zielem angielskim, ziołami. Na tym etapie nie dodaj soli. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie na wolnym ogniu i koniecznie pod przykryciem.

2

W międzyczasie umyj warzywa i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

3

Dodaj je do zupy. Dodaj też sól i wypłukany ryż. Gotuj, mieszając około 30 minut.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

4

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem składniki

5

Gdy zupa jest gotowa, zdejmij ją z ognia i dodaj śmietanę. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Możesz też śmietany nie mieszać z zupą, ale podać zupę z kleksem kwaśnej śmietany.