Print Options:

Przepis na zupę szczawiową

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Zupa szczawiowa to tradycyjna potrawa z polskiej kuchni. Jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki potrzebne do przygotowania zupy szczawiowej
 300 gram mięso drobiowe lub wołowe
 250 gram liście szczawiu
 2 szt. marchew
 5 szt. ziemniak
 1 szt. cebula
 1 łyżka mąka pszenna
 1 łyżka masło
 3 łyżka śmietana
 sól, pieprz
 koper
 6 szt. jajko
 1,50 l woda
Sposób przygotowania zupy szczawiowej – przepis
1

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Przepis na zupę szczawiową

2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.

Przepis na zupę szczawiową

3

Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.

4

Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

5

Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.

6

Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.