Zupa szczawiowa to tradycyjna potrawa z polskiej kuchni. Jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim.
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.
Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.
Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.