Print Options:

Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami

Wielkośćstandardowa ilośćCzas przygot.15 minutyCzas got.45 minutyCałkowity czas1 godzina

Żurek z pieczarkami i kiełbasą jest świetną potrawą na obiad. Można ją też podać na gorącą kolację.

Przepis na żurek z kiełbasą

Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami
 6 szt. ziemniaki
 1 szt. średnia cebula
 2 szt. ząbek czosnku
 1 szt. spora marchew
 1 szt. średnia pietruszka z natką
 1 szt. kawałek selera
 6 szt. średnich pieczarek
 250 gram kiełbasy
 sól, pieprz
 majeranek
 3 szt. liść laurowy
 4 szt. ziele angielskie
 olej do smażenia
 250 ml zakwas - żurek
 2 l woda
 150 gram boczek - niekoniecznie
 śmietana - niekoniecznie
Sposób przygotowania żurku
1

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.

2

Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

Przepis na żurek z kiełbasą pieczarki

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Przepis na żurek z kiełbasą składniki

4

Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.

Przepis na żurek z kiełbasą przyprawy

5

Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.

Przepis na żurek z kiełbasą czosnek

6

Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.

7

Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.

Przepis na żurek z kiełbasą najlepszy z chlebem