Żurek z pieczarkami i kiełbasą jest świetną potrawą na obiad. Można ją też podać na gorącą kolację.
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.
Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.
Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.
Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.
Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.