Seler naciowy to warzywo, które jest bardzo dobrze znane osobom dbającym o bycie fit i będącym na diecie. Jednak to, że jest niskokaloryczny, to wcale nie jedyna jego zaleta. Seler naciowy ma też właściwości zdrowotne, które są nie do przecenienia.
Pochodzenie selera naciowego
Chociaż seler naciowy na dobre jest już zakorzeniony w kuchni polskiej, to mało kto zna jego historię i pochodzenia. Otóż jak się okazuje, jest to jedno z najstarszych warzyw znanych ludzkości. Już przynajmniej pięć tysięcy lat temu selera naciowego jedli starożytni Egipcjanie, a z kolei w starożytnej Grecji było używane do dekorowania głów zwycięzców zawodów sportowych. Seler w stanie dzikim rośnie w Eurazji, natomiast jest teraz powszechnie uprawiany w wielu miejscach na świecie.
Seler naciowy wartości odżywcze, witaminy
W selerze naciowym znajdziemy ponad 80 substancji, które mają właściwości prozdrowotne. Wśród nich znajdują się witaminy K, A, E, C, grupy B, w tym kwas foliowy. Dodatkowo seler naciowy zawiera sporą porcję wartościowych mikroelementów — magnezu, potasu, sodu i wapnia, a w mniejszym stopniu manganu, miedzi, żelaza i cynku. Jest też bardzo dobrym źródłem fosforu.
Z tego też powodu zaleca się właściwości selera naciowego wykorzystać i wprowadzić go do diety w przypadku:
- zapalenia woreczka żółciowego,
- zaburzeń trawienia,
- osteoporozy,
- cukrzycy,
- w problemach z nadwagą.
Seler naciowy kcal, indeks glikemiczny IG
Osoby pozostające na diecie cenią najbardziej seler naciowy za kcal – a raczej ich niemalże brak. 100 gr tego warzywa – czyli około 2 łodygi, w zależności od wielkości – to tylko 17 kcal. Jednocześnie taka ilość selera naciowego zawiera 2 g błonnika. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny, seler naciowy plasuje się tu wśród warzyw o niskim poziomie – jest to tylko 15 IG.
Seler naciowy przeciwwskazania
To, co dla jednych jest zaletą, dla innych może być powodem do wyeliminowania selera naciowego z diety.
Jest on bogaty w witaminę K, a to oznacza, że nie powinny go jeść w nadmiarze osoby mające problem z krzepliwością krwi – najlepiej skonsultować to z lekarzem prowadzącym.
Wysoka zawartość sodu i potasu oznacza z kolei, że osoby mające problem z nerkami, powinny kontrolować spożycie selera naciowego, by nie było nadmierne. W przypadku kamicy szczawianowej również powinno być ono ograniczone.
Zespół jelita drażliwego także może wykluczyć seler naciowy z diety.
Jak jeść seler naciowy?
Seler naciowy jeść można w zasadzie na wszystkie sposoby. Jest to warzywo o tyle wdzięczne, że dobrze smakuje na surowo. Seler naciowy z powodzeniem można jeść również w formie gotowanej, smażonej, duszonej, chociaż raczej jako dodatek, niż danie główne. Można dodawać go do wielu zup, gulaszy, potrawek, zapiekanek i innych potraw.
Seler naciowy na surowo
Charakterystyczne chrupanie łodygi selera naciowego większości z nas kojarzy się z dietą i odchudzaniem. Jako produkt niskokaloryczny może być spożywany w charakterze przegryzki, z czego korzysta wiele osób odczuwających głód na diecie. Jest to chyba najzdrowszy i jednocześnie jeden z najbardziej popularnych sposobów jedzenia selera naciowego.
Sok z selera naciowego
Zamiast selera w całości, można też pić sok z niego. Jest on prosty w przygotowaniu – warzywo to zawiera ponad 90% wody, więc łatwo się wyciska. Sok z selera polecany jest przy detoksykacji, dietach odchudzających, a także problemach skórnych, w tym przy trądziku.
Koktajl odchudzający z selera naciowego
Ze względu na niewielką liczbę kalorii oraz mocny, charakterystyczny smak, seler naciowy do koktajli jest dodawany szczególnie chętnie. Dają ciekawą nutę, przełamującą smaki. Łączyć go można z wieloma owocami i warzywami – jabłkami, pomarańczami, bananami, kiwi, szpinakiem, ogórkami. Co ważne, koktajl odchudzający z selera naciowego można sporządzać na bazie wody, mleka zwierzęcego i roślinnego.
Czy seler naciowy się obiera? Jak obrać?
To, czy seler naciowy trzeba obrać, zależy częściowo od indywidualnych preferencji, a częściowo od sposobu przygotowania. Jeśli ma być blendowany w koktajlach czy poddany obróbce cieplnej, to jego obieranie nie jest konieczne. Jeśli ma być spożyty na surowo, to kwestia gustu – jednym osobom przeszkadzają włókna na łodygach, a innym nie.
Jak obieramy seler naciowy? To bardzo proste. Wystarczy obciąć go możliwie nisko, a następnie przy pomocy noża złapać twardawe włókna i ściągnąć je z łodygi. Nie ma potrzeby używania obieraczki, która usunie dużo wartościowej masy warzywa.
Czy seler naciowy można mrozić? Jak przechowywać?
Seler naciowy przechowywać jest najlepiej w lodówce, w szufladzie przeznaczonej dla warzyw. W ten sposób najdłużej zachowa swoją świeżość i chrupkość. Jeśli jednak chcemy zamrozić większą porcję tego warzywa, to również nie stanowi to problemu. Warto jednak pamiętać, że po rozmrożeniu seler raczej nie nadaje się do jedzenia na surowo i będzie tylko dodatkiem do potraw. Z tego powodu możemy przed zamrożeniem pokroić go w kawałki i schować do torebki foliowej czy pojemnika do mrożenia. Część przepisów sugeruje blanszowanie selera naciowego przed mrożeniem, ale nie jest to konieczne.
Seler naciowy w ciąży
Seler naciowy zawiera pokaźną ilość kwasu foliowego, który jest zalecany dla kobiet w ciąży. Trzeba jednak pamiętać o przeciwwskazaniach do jego spożywania i jeśli występują problemy z nerkami, kamicą szczawianową czy krzepliwością, koniecznie skonsultować możliwość i ilość selera w diecie. O ile jednak seler naciowy w ciąży – poza określonymi przypadkami – jest wskazany, to już w czasie karmienia piersią niekoniecznie. Jest to bowiem dość silny alergen.
Seler naciowy a tarczyca
W przypadku występowania schorzeń tarczycy, pozostających pod kontrolą lekarską, oraz przyjmowania leków na tarczycę, spożywanie selera powinno skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Odnotowuje się pozytywny wpływ wprowadzenia selera naciowego do diety np. w przypadku Hashimoto, jednak jego składniki mogą wpływać również na skuteczność przyjmowanych leków.
Seler naciowy a cukrzyca
Seler naciowy jest jednym z warzyw bardzo polecanym diabetykom. Jest tak dzięki połączeniu niskiego indeksu glikemicznego, małej ilości kalorii, a jednocześnie dużej zawartości wody.
Seler naciowy a seler korzeniowy
Seler naciowy i korzeniowy to rośliny spokrewnione ze sobą, należące do rodziny selerowatych. W przypadku selera korzeniowego spożywamy korzeń spichrzowy oraz liście i łodygi, a w przypadku selera naciowego tylko łodygi i liście. Seler naciowy ma również większą zawartość soli mineralnych, witaminy C i olejków eterycznych i może być spożywane na surowo, co w przypadki s. korzeniowego nie jest praktykowane, a na pewno nie w odniesieniu do korzenia.