Tempeh – co to jest, jakie ma wartości odżywcze

Tempeh – co to jest, jakie ma wartości odżywcze

Tempeh to obecny w diecie wielu wegetarian przysmak, których pochodzi z Indonezji. Ceniony jest za bogactwo właściwości odżywczych, łatwość przygotowywania, a także ciekawy smak i dość uniwersalne zastosowanie kulinarne.

Tempeh – co to?

Czym jest tempeh? To ziarna soi fermentowane przy udziale grzyba Rhizopus oligosporus. Możliwe jest również przygotowanie tempeh z ziaren innych roślin strączkowych. Pierwsze przepisy na tempeh datowane są na rok 1815, chociaż uważa się, że był wytwarzany już dwa tysiące lat wcześniej. Za jego ojczyznę przyjęło się uważać wyspę Jawę, chociaż bardziej prawidłowym stwierdzeniem byłoby wskazanie po prostu na Indonezję. Obecnie tempeh jest produkowany na skalę przemysłową w zasadzie na całym świecie – chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by robić go również własnoręcznie.
Smak tempeh bywa zwykle określany jako lekko orzechowy, serowy, drożdżowy. Konsystencja jest raczej lekko gumowata, swobodnie dająca się formować, co pozwala kroić tempeh np. w kostkę czy plastry i poddawać dalszej obróbce. Co ciekawe, w odróżnieniu od większości produktów sojowych, tempeh zawiera całe jej ziarna.

Tempeh – wartości odżywcze, kcal

Tempeh ma około 190 kcal w 100 gramach produktu. Jest on określany jako super food i produkt mocno wskazany w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Wszystko to za sprawą dużej zawartości białka (około 19 g na 100 g produktu), pochodzącego z soi (lub innych strączkowych), które jest łatwo przyswajalne dzięki procesowi fermentacji. Jest też źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3. Znajdziemy tu także wiele witamin, zwłaszcza z grupy B – B2, B3, B6, oraz mikro- i makroelementów. Tempeh stanowi więc źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza. Dodatkowo zawiera on probiotyki, będące efektem przygotowywania go w procesie fermentacji.

Tempeh a tofu

Produkcja obu produktów bazuje na ziarnie sojowym, jednak różni je sam proces i efekt końcowy. Najbardziej odczuwalną różnicą jest cena – tofu zwykle jest tańsze. Tempeh ma jednak większą zawartość białka i tłuszczu – około 2x więcej niż w tofu. Do tego jego kaloryczność jest również mniej więcej dwa razy wyższa. W tempeh znajdziemy także probiotyki, które nie występują w tofu.

Jak zrobić tempeh?

Przygotowanie tempeh jest naprawdę proste i sprowadza się do namoczenia ziarna, ich gotowania, dodania startera i odpowiedniej inkubacji. Całość trwa niestety kilka dni. Z całym przepisem najlepiej można zapoznać się w wielu miejscach w sieci – tempeh Jadłonomia to dobre miejsce na poszukiwania.

Gdzie kupić tempeh?

Jeśli nie macie czasu, warunków czy umiejętności, możecie kupić tempeh gotowy. Można go dostać w sklepach specjalizujących się w żywności wegańskiej i vege, stacjonarnych i wysyłkowych. Minusem jest krótki czas przydatności do spożycia.

Jak jeść tempeh? Smażony, wędzony?

Jak jeść tempeh?

Tempeh można jeść samodzielnie albo stosować go w podobnych charakterze, co mięso. Może więc być składnikiem sosów, sałatek, curry, potrawek, kanapek. Tempeh smażony, grillowany, wędzony i z przeróżnymi przyprawami i dodatkami może smakować za każdym razem inaczej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.