Yerba mate ostrokrzew paragwajski, właściwości i zastosowanie

Yerba mate - ostrokrzew paragwajski

Zwana ulubionym napojem sportowców i podróżników, jeden z największych konkurentów kawy, a także alternatywa dla tych, którzy za nią po prostu nie przepadają. Już wiecie, o czym mowa? Oczywiście, o yerba mate. Napój ten ma wiele właściwości, począwszy przede wszystkim od pobudzających, na których z reguły najbardziej nam zależy, a skończywszy na leczniczych. Jak pić yerba mate? Jakie są jej zalety i rodzaje? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tego produktu w naszym najnowszym artykule. Zapraszamy do czytania!

Co to jest yerba mate? Pochodzenie i historia.

Yerba mate – uwielbiana i ceniona przez wiele osób na świecie, choć w Polsce wciąż stosunkowo mało popularna. Czym tak właściwie jest ten napój? To nic innego, jak napar z ziół Ostrokrzewu Paragwajskiego, a dokładniej mówiąc – jego liści oraz łodyżek. Nie daj się jednak zwieść nazwie własnej rośliny, bo nie jest to krzew, a drzewo – w dodatku wiecznie zielone. Yerba mate pochodzi z Paragwaju – jednoczesnie uchodzi za jeden z najczęściej spożywanych napoi w Ameryce Południowej. Jeśli natomiast chodzi o sam transport do Polski, wszystko zaczyna się od etapu ścinania liści i gałązek z drzewa, odpowiednie ich sortowanie, rozrabnianie i prażenie. W niektórych przypadkach zachodzi dodatkowy proces aromatyzowania ziół poprzez mieszanie z innymi odmianami. Proces sprzedaży natomiast wygląda bardzo podobnie do przemysłu kawowego – mniejsi farmerzy, którzy nie posiadają własnych fabryk, a wyłącznie plantację roślin, sprzedają yerbę do producentów, którzy mogą zająć się bezpośrednim wyrobem produktu.

Zestaw do yerba mate. Jak parzyć i pić yerba mate?

Jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę z yerba mate, nie wystarczy zakup samego suszu. Aby rozkoszować się tym naparem, potrzebne jest kilka niezbędnych akcesoriów. Pierwszym z nich jest specjalne naczynie do parzenia, czyli matero. W tej roli świetnie sprawdzi się tykwa. Jest lekka i dobrze utrzymuje ciepło napoju. Przy tym jej zewnętrzne ścianki nie nagrzewają się, co pozwala na komfortowe trzymanie naczynia z gorącym napojem, bez ryzyka poparzenia rąk. Dla osób, które cenią sobie wyjątkowy aromat, dobrym wyborem będą matera drewniane. Pod wpływem gorącej wody uwalniają one charakterystyczne nuty drzewne, co dodatkowo podbija szlachetny smak naparu. Najbardziej praktyczne będzie matero wykonane z ceramiki. Jest łatwe w czyszczeniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Do picia yerba mate potrzebna jest także bombilla. To specjalna rurka, która pozwala na sączenie naparu, zatrzymując przy tym susz w naczyniu. Jej długość powinna być odpowiednio dobrana do wielkości naczynia. Do tykwy należy wybrać lekką bombille bambusową lub niklowaną. Dla matero wykonanych z cięższych materiałów przeznaczone są rurki ze stali nierdzewnej bądź alpaka. Istotną kwestią jest także dobór filtra. Osoby, które wybierają yerba mate z dużą ilością pyłu, powinny zainwestować w bombille z podwójnym bądź potrójnym filtrem.

Herbata yerba mate – zastosowanie

Warto wiedzieć, jak wygląda sam proces przygotowania yerby w praktyce. Należy zacząć od nasypania yerby do kubka – ilość będzie zależna od smaku, który chcemy uzyskać. Im więcej damy suszu, tym bardziej intensywny będzie smak. Drugim krokiem będzie zaparzenie herbaty, jednak – podobnie jak w przypadku klasycznych rodzajów – yerba mate nie powinna być zalewana wrzątkiem. Musimy odczekać chwilę, aż woda przestygnie do poziomu 70-80 stopni Celsjusza. W innym przypadku możemy spodziewać się gorzkiego smaku. Następnie wkładamy do naczynia bombillę i cieszymy się naszą yerbą. Warto wiedzieć, by nie zmieniać położenia rurki zbyt często, ponieważ może to grozić jej zatkaniem. Sam susz po wypiciu można zalewać nawet kilkukrotnie.

Rodzaje yerba mate

Yerba mate na samym początku może mieć dość specyficzny posmak – gorzki i mocno ziołowy. Nieraz odrzuca to od kolejnej próby wypicia naparu, jednak to właśnie kolejne wypite kubki stają się coraz smaczniejsze. Wówczas kubki smakowe zauważają nowe smaki, a my zaczynamy tęsknić i wyczekiwać kolejnego łyka napoju. Jakie rodzaje yerby mate znajdziemy na rynku? Otóż do tych najbardziej naturalnych posmaków należeć będzie orzech, jabłko, hibiskus, ale także grzyby czy kwiaty. Co więcej, wspomniany na samym początku artykułu proces prażenia ziół może wpłynąć na odczucie aromatu dymu wędzarniczego. Yerba mate najmocniejsza smakowo jest w oryginalnym wydaniu, jednak na rynku spotkamy także mieszanki z ziołami leczniczymi czy suszonymi kwiatami, co w efekcie daje dodatkowy aromat. Znajdziemy także yerbę, która jest połączona ze sztucznymi aromatami – wówczas nieco łatwiej jest przekonać się do gorzkiego smaku herbaty, ponieważ gorycz jest prawie nieodczuwalna.

Najmocniejsza yerba mate

Wbrew niektórym opinią gorycz naparu nie jest powiązana z jego mocą. Yerba mate swoje pobudzające właściwości zawdzięcza oczywiście kofeinie. Najbardziej bogate w tę substancję są ostrokrzewy paragwajskie pochodzące z Argentyny oraz Brazylii. Oprócz kraju pochodzenia istotny jest również termin zbioru oraz metoda wytwarzania suszu. O mocy naparu będzie decydować nie tylko to, z jakiego yerba mate został sporządzony, ale także jaka ilość suszu została wykorzystana do przygotowania napoju.

Właściwości yerba mate

Popularność yerby mate jest zawdzięczana głównie jej właściwościom. Jakie są zalety yerby mate? Otóż przede wszystkim pobudza ciało oraz umysł, podobnie jak kawa. Dzięki naparowi ziołowemu możemy zauważyć większe skupienie podczas pracy, nie towarzyszy nam wieczne zmęczenie, a także nastawienie do otaczającego świata jest zdecydowanie pozytywniejsze. Co więcej, warto znać lecznicze właściwości yerby mate – pomaga w osiągnięciu idealnego poziomu cholesterolu, w leczeniu depresji, nadciśnienia czy nadwagi. To tylko kilka chorób z długiej listy, w których wspomaga picie ziołowego naparu – wszystko to dzięki witaminom oraz substancjom, które pozwalają na usprawnienie pracy całego organizmu. Warto jednak mieć na uwadze, że mimo świetnych właściwości, yerba nie zastąpi konsultacji z lekarzem oraz odpowiednio dobranego leczenia w przypadku nieustających dolegliwości czy chorób. Czym yerba mate różni się od kawy? Otóż kawa w większym stopniu będzie powodować wypłukiwanie magnezu z organizmu. Jednak jak każdy napój i produkt na świecie, tak i napar ziołowy ma swoje wady. Yerba mate w zbyt dużej ilości może bowiem powodować zbyt duże pobudzenie i rozdrażnienie, a tym samym zaburzyć rytm naszego snu.

Czy yerba jest zdrowa? Zalety yerba mate

Yerba mate jest znana nie tylko ze swoich pobudzających, ale także prozdrowotnych właściwości. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego to bogate źródło witamin oraz mikroelementów. Zawiera również silne przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo, opóźniają proces starzenia i wzmacniają odporność. Picie yerba mate jest zalecane osobą, które mają problemy z insulinoopornoscią, gdyż obniża stężenie glukozy we krwi. Oprócz tego może działać wspomagająco w walce z nadwagą i otyłością. Przyspiesza przemianę materii oraz zmiesza łaknienie. Badania wykazały, że regularne przyjmowanie naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Yerba mate wpływa pozytywnie także na układ nerwowy. Z jej właściwości mogą korzystać osoby chcące poprawić swoją koncentrację. Napar z yerba mate pomaga także w łagodzeniu stanów lękowych oraz depresyjnych. Choć nie jest to remedium na wszystkie poważne dolegliwości, warto wypróbować dobroczynne działanie yerba mate na własny organizm.

Picie yerba mate – wady, właściwości negatywne, skutki uboczne

Mimo swoich licznych dobroczynnych właściwości, yerba mate może wpływać także negatywnie na organizm. Ze względu na sporą zawartość kofeiny nie powinna być ona pita przez osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym czy chorobami serca. Yerba mate działa pobudzająco, co przy nadmiernym spożyciu może spowodować problemy z zasypianiem czy uczucie niepokoju. Napar z ostrokrzewu paragwajskiego nie sprawdzi się również u osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego, takie jak wrzody żołądka czy refluks. W takich przypadkach yerba mate może nasilić bóle brzucha, uczucie pieczenia w przełyku oraz dyskomfort. Osoby w pełni zdrowe także mogą odczuć negatywne działanie naparu, jeżeli będą go spożywać w nadmiernych ilościach. Skutki uboczne u takich osób występują jednak niezwykle rzadko. Pozytywne działanie ostrokrzewu paragwajskiego znacznie przewyższa jego skutki uboczne. W razie wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości przy spożywaniu naparu z yerba mate, najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja z lekarzem.

Yerba mate w ciąży

Przyszłe mamy chcą mieć pewność, że zażywane przez nie napary będą w pełni bezpieczne. Część kobiet w okresie ciąży całkowicie rezygnuje z napojów zawierających kofeinę. Czy zatem podczas ciąży można bez obaw pić yerba mate? Zdania na ten temat, podobnie jak w przypadku kawy, są podzielone. Należy pamiętać, by nie przekroczyć zalecanej dla kobiet w ciąży dawki kofeiny, która znajduje się w naparze. Przyszłe mamy mogą bezpiecznie spożywać do 500 ml yerba mate w ciągu dnia. Taki napar nie powinien być również zbyt mocny. Do jego przygotowanie należy użyć maksymalnie 3 łyżeczek suszu. Yerba mate łagodzi wiele dolegliwości związanych z ciążą. Działa pobudzająco i poprawia koncentracje, co pomaga zwalczyć zmęczenie zwłaszcza w początkowym okresie ciąży. Oprócz tego napój z ostrokrzewu paragwajskiego zmiejsza dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Chociaż yerba mate ma pozytywne działanie na organizm, istnieją przeciwwskazania do jego stosowania w czasie ciąży. Oczywiście naparu nie powinny spożywać kobiety, które zaobserwowały u siebie objawy nietolerancji bądź uczulenia, takie jak wysypka lub bóle brzucha. Z picia yerba mate muszą zrezygnować także przyszłe mamy, u których występuje nadciśnienie tętnicze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *