Sód jest składnikiem mineralnym, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni oraz do zachowania równowagi płynów, ale jego niewielka ilość jest bardzo ważna. Jednak spożywanie zbyt dużych ilości soli wiąże się z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, wysokie ciśnienie krwi i udar.
Jak dużo sodu potrzebujesz i dlaczego powinieneś go ograniczyć?
Przeciętny człowiek spożywa około 3400 miligramów sodu dziennie, co znacznie przekracza zalecaną dawkę maksymalną, wynoszącą 2300 miligramów dziennie lub 1500 miligramów dziennie w przypadku chorób serca. Dla porównania, 2300 miligramów odpowiada jednej łyżeczce soli.
Gdy do krwiobiegu dostaje się zbyt dużo sodu, zwiększa się objętość krwi, co prowadzi do wzrostu ciśnienia tętniczego, a to z kolei obciąża serce. Ponieważ produkty o wysokiej zawartości sodu często nie mają zbyt wielu składników odżywczych, dieta bogata w sód może pozostawiać niewiele miejsca na zdrowe produkty, które sprzyjają ogólnemu dobremu samopoczuciu.
Zmniejszenie spożycia soli jest uczciwym dążeniem, jeśli większość diety składa się z fast foodów, dań restauracyjnych, dań na wynos, mrożonych posiłków, żywności w puszkach, przypraw, tradycyjnych przekąsek, takich jak chipsy, precle i krakersy, oraz wszelkiego rodzaju żywności pakowanej.
Niezależnie od tego, czy chcesz ograniczyć spożycie soli, czy zalecił ci to lekarz, nie przegap tych prostych sposobów na zmniejszenie ilości sodu w swoim planie żywieniowym. Ważne jest, aby nauczyć się wypełniać swój talerz zdrowymi, bogatymi w składniki odżywcze produktami.
Czytanie i porównywanie etykiet wartości odżywczych.
Zawartość sodu jest podawana na etykiecie żywieniowej pakowanej żywności wraz z wartością dzienną, czyli procentem zalecanego dziennego spożycia, który pokrywa porcja. Aby ustalić, który produkt ma naprawdę niską zawartość sodu, należy sprawdzić poniższe informacje.
1. Bardzo niska zawartość sodu: żywność zawiera 35 miligramów sodu lub mniej na porcję.
2. Niska zawartość sodu: żywność zawiera 5 procent lub mniej sodu niż dzienne spożycie na porcję.
3. Obniżona zawartość sodu: żywność zawiera co najmniej 25% mniej sodu niż jej tradycyjna wersja.
4. Lekko solone: żywność zawiera co najmniej 50% mniej sodu niż jej tradycyjna wersja.
5. Bez dodatku soli: podczas przetwarzania nie dodaje się soli, ale żywność ta może nie być wolna od sodu.
Sprawdzanie oświadczeń jest bardziej przydatne niż sprawdzanie, czy jako składnik produktu wymieniona jest sól, zwana również chlorkiem sodu, ponieważ sól nie jest jedynym dostawcą sodu. Inne źródła sodu to glutaminian monosodowy, soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Ponadto, porównanie etykiet niektórych ulubionych przekąsek może pomóc w dokonywaniu mądrzejszych wyborów.
Pamiętaj o wielkości porcji.
Etykiety żywieniowe mogą być pomocne, ale jeśli zjesz co najmniej dwie porcje żywności o niskiej zawartości sodu, możesz spożywać znaczne ilości tego składnika mineralnego. Aby być bardziej świadomym wielkości porcji, odmierzaj je do momentu, aż się zorientujesz.
W razie wątpliwości, jak ograniczyć sól w diecie, należy skonsultować się z dietetykiem lub doradcą żywieniowym, a nawet z lekarzem, który udzieli wskazówek i zaleceń żywieniowych. Na przykład: używanie mniejszej ilości sosów, używanie ziół i przypraw jako przypraw itp.