Zostań w domu – i jedz smacznie

Jedz smacznie - oscypki

Wydarzenia niedawnych miesięcy każdego z nas zmusiły do zmiany nawyków. Każdego w zasadzie rodzaju. Ale też otwarły nowe możliwości, o których wielu z nas wcześniej nawet nie myślało. W każdej niemal branży widać teraz wielki wzrost zainteresowania zakupami przez internet.

Wyroby regionalne w zasięgu ręki

Z szansy skorzystali między innymi producenci góralskich wyrobów regionalnych. Do tej pory zajadali się nimi turyści, którzy o każdej porze roku zapełniali Zakopane. Gdy jednak nadszedł czas #zostańwdomu, okazało się, że wcale nie trzeba rezygnować ze smaku gór. Wystarczy skorzystać z oferty sklepu internetowego https://www.oscypki.pl/, by przypomnieć sobie wszystkie te pyszności i otrzymać je szybko, pewnie, prosto do domu. Takie rozwiązanie w obecnych czasach jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Ciężko przecież znaleźć turystę, który nie skusi się na jeden z regionalnych serów. Kojarzone z Zakopanem tak nierozłącznie, jak spacer po Krupówkach czy kwitnące połacie krokusów.

Sytuacja zmusiła nas, by zrezygnować z wielu rzeczy. Nie oznacza to jednak, że rezygnacja musi być całkowita. Nie macie możliwości, by skosztować oscypka z żurawiną, serwowanego w karczmie? Zaproście go do domu. Wystarczy kilka minut, by złożyć zamówienie i nawet następnego dnia otrzymać paczuszkę z serami podhalańskimi. Praktycznie prosto z bacówki, jeszcze pachnące górami…

Czy to oscypki, czy bryndza, albo nawet bundz – są pyszne, zdrowe, oryginalne w smaku. Można bez przesady powiedzieć, że takich oscypków jak w na Podhalu, nie znajdzie się nigdzie indziej.

Jak poznać prawdziwe oscypki?

Chyba każdy odwiedzający góry oscypka próbował. O każdej porze roku są one dostępne niemal wszędzie. Z tym, że nie do końca jest to prawda… Oscypki są bowiem nazwą chronioną, produktem regionalnym. Jako taki podlegają obostrzeniom, muszą wyć wyrabiane w zgodzie z tradycją, sięgającą wielu pokoleń górali wstecz. Certyfikowane oscypki robi się pomiędzy majem a październikiem, bo wtedy owce są wypasane i dają mleko. Takie zastrzeżenie widać zresztą na stronie sklepu https://www.oscypki.pl/produkty/100-oscypek/. Gwarancja jakości i oryginalności produktu gra tu kluczową rolę. Przecież to za prawdziwym oscypkiem tęsknimy, a nie za produktem podrabianym czy mrożonym…

Nie znaczy to jednak, że jedynie w sezonie wypasu można cieszyć podniebienie smakami serów regionalnych. Są przecież jeszcze sery podhalańskie, jak gołka robiona z krowiego mleka, a przez delikatniejszy smak lubiana przez niektórych nawet bardziej niż oscypek.

Skoro zostaliśmy w domu, to skorzystajmy z okazji, by przypomnieć sobie czar gór, powspominać, zajadając pyszne sery z Podhala i cierpliwie czekać, kiedy znowu odwiedzimy Zakopane…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *