Przepis na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami

Leczo można przyrządzić w wersji łagodnej, ale też na ostro. Wówczas warto użyć więcej czosnku czy ostrych papryczek. Oto przepis na pikantne leczo.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.30 minutyCałkowity czas45 minuty
Składniki na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
 2 szt. cukinia
 2 szt. papryka
 2 szt. pomidor
 4 szt. ząbek czosnku
 4 laski kiełbasa
 4 łyżeczka ostra papryka
 2 łyżeczka słodka papryka
 2 szt. papryczka chili
 1,50 łyżeczka sól
 bazylia, oregano
 pieprz
 olej
Sposób przygotowania cukinii z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
1

Posiekaj cebulę.

2

Kiełbasę pokrój w kostkę.

3

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj kiełbasę i czosnek drobno posiekany.

4

Przełóż całość z patelni do garnka.

5

Cukinię, paprykę i obrane pomidory pokrój w kostkę.

6

Dodaj pomidory do garnka z kiełbasą. Duś przez 15 minut.

7

Następnie dodaj pozostałe warzywa oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Podaj z ulubionym pieczywem.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
 2 szt. cukinia
 2 szt. papryka
 2 szt. pomidor
 4 szt. ząbek czosnku
 4 laski kiełbasa
 4 łyżeczka ostra papryka
 2 łyżeczka słodka papryka
 2 szt. papryczka chili
 1,50 łyżeczka sól
 bazylia, oregano
 pieprz
 olej

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania cukinii z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami
1

Posiekaj cebulę.

2

Kiełbasę pokrój w kostkę.

3

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj kiełbasę i czosnek drobno posiekany.

4

Przełóż całość z patelni do garnka.

5

Cukinię, paprykę i obrane pomidory pokrój w kostkę.

6

Dodaj pomidory do garnka z kiełbasą. Duś przez 15 minut.

7

Następnie dodaj pozostałe warzywa oraz wszystkie przyprawy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Przepis na cukinię z czosnkiem, bazylią i ostrymi papryczkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.