Szpinak to bardzo zdrowe warzywo, które zawiera m.in. żelazo. Można nim wzbogacić zwyczajne filety z kurczaka. Taka wersja z pewnością przypadnie także tym, którzy nie przepadają za szpinakiem.
Informacje
Porozcinaj pierś na osobne filety z kurczaka, rozbij tłuczkiem i przypraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj szpinak. Poczekaj do czasu aż zmniejszy swoją objętość.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do szpinaku.
Pokrój ser feta w kostkę i dosyp do szpinaku.
Dolej śmietankę kremówkę. Skrop całość sokiem z cytryny.
Przygotuj drugą patelnię. Obsmaż filety z kurczaka bez panierki z obu stron.
Gdy będą gotowe przełóż je na talerz, a następnie nałóż na nie usmażony szpinak.
Podawaj z kaszą, ryżem albo ziemniakami. Możesz także serwować to danie z ulubionymi warzywami, np. szparagami, czy surówką.
Składniki
Sposób przygotowania
Porozcinaj pierś na osobne filety z kurczaka, rozbij tłuczkiem i przypraw solą oraz pieprzem.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj szpinak. Poczekaj do czasu aż zmniejszy swoją objętość.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do szpinaku.
Pokrój ser feta w kostkę i dosyp do szpinaku.
Dolej śmietankę kremówkę. Skrop całość sokiem z cytryny.
Przygotuj drugą patelnię. Obsmaż filety z kurczaka bez panierki z obu stron.
Gdy będą gotowe przełóż je na talerz, a następnie nałóż na nie usmażony szpinak.