Przepis na grecką musakę, moussaka

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na grecką musakę, moussaka

Grecja, ale także kraje sąsiednie, np. Albania, słyną z musaki. Moussaka to inaczej zapiekanka stworzona z bakłażanów, mięsa mielonego i pomidorów z dodatkiem sosu beszamelowego.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.1 godzinaCzas got.1 godzinaCałkowity czas2 godziny
Składniki na grecką musakę, moussaka
 250 ml bulion warzywny
 1 kilogram mięso mielone wieprzowe
 1 kilogram ziemniaki
 1 kilogram bakłażan
 1 kilogram cukinia
 2 szt. żółtko jajka
 800 gram pomidory z puszki
 150 gram przecier pomidorowy
 3 łyżka bułka tarta
 sok z połowy cytryny
 2 łyżeczka sól
 1 łyżeczka pieprz
 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
 2 szt. laska cynamonu
 2 łyżeczka miód
 2 szt. ząbek czosnku
Składniki na sos beszamelowy
 1000 ml mleko
 150 gram masło
 150 gram mąka pszenna
 1 łyżeczka gałka musztakałowa
 1 łyżeczka sól
 0,50 łyżeczka pieprz
 2 szt. żółtko jajka
 80 gram ser grana padano
Sposób przygotowanie greckiej musaki, moussaka
1

Pokrój na grubsze plastry ziemniaki, bakłażany oraz cukinię.

2

Podpiecz w piekarniku ziemniaki oraz cukinię.

3

Bakłażany posyp solą i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą. Podpiecz w piekarniku podobnie jak ziemniaki i cukinię.

4

Cebulę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż do czasu zarumienia.

5

Do mięsa dolej koncentrat pomidorowy oraz dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj dopraw przyprawami i polej sokiem z cytryny.

6

Ząbki czosnku wrzuć w całości. Wymieszaj dokładnie.

7

Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dolej bulion. Zagotuj i zdejmij z palnika.

8

Dodaj koperek, bułkę tartą, żółtka jajka i wymieszaj całość.

9

Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj.

10

Następnie stopniowo dolewaj ciepłe mleko. Gdy sos zgęstnieje dodaj przyprawy, starty ser oraz żółtka. Wymieszaj.

11

Przygotuj naczynie żaroodporne.

12

Układaj warstwami. Na dole umieść plastry ziemniaków, polej je mięsem z dodatkami, następnie poukładaj na nim cukinię, znowu nałóż warstwę mięsną, a na koniec bakłażany.

13

Całość polej sosem beszamelowym.

14

Zapiecz w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez 45 minut.

Mussakę możesz podać z sałatkę grecką lub bez żadnych dodatków.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki na grecką musakę, moussaka
 250 ml bulion warzywny
 1 kilogram mięso mielone wieprzowe
 1 kilogram ziemniaki
 1 kilogram bakłażan
 1 kilogram cukinia
 2 szt. żółtko jajka
 800 gram pomidory z puszki
 150 gram przecier pomidorowy
 3 łyżka bułka tarta
 sok z połowy cytryny
 2 łyżeczka sól
 1 łyżeczka pieprz
 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
 2 szt. laska cynamonu
 2 łyżeczka miód
 2 szt. ząbek czosnku
Składniki na sos beszamelowy
 1000 ml mleko
 150 gram masło
 150 gram mąka pszenna
 1 łyżeczka gałka musztakałowa
 1 łyżeczka sól
 0,50 łyżeczka pieprz
 2 szt. żółtko jajka
 80 gram ser grana padano

Sposób przygotowania

Sposób przygotowanie greckiej musaki, moussaka
1

Pokrój na grubsze plastry ziemniaki, bakłażany oraz cukinię.

2

Podpiecz w piekarniku ziemniaki oraz cukinię.

3

Bakłażany posyp solą i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą. Podpiecz w piekarniku podobnie jak ziemniaki i cukinię.

4

Cebulę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż do czasu zarumienia.

5

Do mięsa dolej koncentrat pomidorowy oraz dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj dopraw przyprawami i polej sokiem z cytryny.

6

Ząbki czosnku wrzuć w całości. Wymieszaj dokładnie.

7

Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dolej bulion. Zagotuj i zdejmij z palnika.

8

Dodaj koperek, bułkę tartą, żółtka jajka i wymieszaj całość.

9

Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj.

10

Następnie stopniowo dolewaj ciepłe mleko. Gdy sos zgęstnieje dodaj przyprawy, starty ser oraz żółtka. Wymieszaj.

11

Przygotuj naczynie żaroodporne.

12

Układaj warstwami. Na dole umieść plastry ziemniaków, polej je mięsem z dodatkami, następnie poukładaj na nim cukinię, znowu nałóż warstwę mięsną, a na koniec bakłażany.

13

Całość polej sosem beszamelowym.

14

Zapiecz w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez 45 minut.

Przepis na grecką musakę, moussaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *