Grecja, ale także kraje sąsiednie, np. Albania, słyną z musaki. Moussaka to inaczej zapiekanka stworzona z bakłażanów, mięsa mielonego i pomidorów z dodatkiem sosu beszamelowego.
Informacje
Pokrój na grubsze plastry ziemniaki, bakłażany oraz cukinię.
Podpiecz w piekarniku ziemniaki oraz cukinię.
Bakłażany posyp solą i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą. Podpiecz w piekarniku podobnie jak ziemniaki i cukinię.
Cebulę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż do czasu zarumienia.
Do mięsa dolej koncentrat pomidorowy oraz dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj dopraw przyprawami i polej sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku wrzuć w całości. Wymieszaj dokładnie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dolej bulion. Zagotuj i zdejmij z palnika.
Dodaj koperek, bułkę tartą, żółtka jajka i wymieszaj całość.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
Następnie stopniowo dolewaj ciepłe mleko. Gdy sos zgęstnieje dodaj przyprawy, starty ser oraz żółtka. Wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Układaj warstwami. Na dole umieść plastry ziemniaków, polej je mięsem z dodatkami, następnie poukładaj na nim cukinię, znowu nałóż warstwę mięsną, a na koniec bakłażany.
Całość polej sosem beszamelowym.
Zapiecz w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez 45 minut.
Mussakę możesz podać z sałatkę grecką lub bez żadnych dodatków.
Składniki
Sposób przygotowania
Pokrój na grubsze plastry ziemniaki, bakłażany oraz cukinię.
Podpiecz w piekarniku ziemniaki oraz cukinię.
Bakłażany posyp solą i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz je pod bieżącą wodą. Podpiecz w piekarniku podobnie jak ziemniaki i cukinię.
Cebulę pokrój w grubszą kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie. Gdy się zeszkli dodaj mięso i smaż do czasu zarumienia.
Do mięsa dolej koncentrat pomidorowy oraz dodaj pomidory z puszki. Wymieszaj dopraw przyprawami i polej sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku wrzuć w całości. Wymieszaj dokładnie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Dolej bulion. Zagotuj i zdejmij z palnika.
Dodaj koperek, bułkę tartą, żółtka jajka i wymieszaj całość.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
Następnie stopniowo dolewaj ciepłe mleko. Gdy sos zgęstnieje dodaj przyprawy, starty ser oraz żółtka. Wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne.
Układaj warstwami. Na dole umieść plastry ziemniaków, polej je mięsem z dodatkami, następnie poukładaj na nim cukinię, znowu nałóż warstwę mięsną, a na koniec bakłażany.
Całość polej sosem beszamelowym.
Zapiecz w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez 45 minut.