Smaczne i pożywne śniadanie, kolacja, przekąska i sposób na czerstwe pieczywo. Danie szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem bardzo treściwe. Do przygotowania jajecznicy w bułce nie są potrzebne większe zdolności kulinarne. Mało tego, to świetny sposób na wykorzystanie końcówki wędlin, które leżą w lodówce i warzyw, jak pomidory, cebula dymka czy papryka.
Informacje
Wartości odżywcze jajek
Jajka są ważnym elementem diety ludzi na całym świecie. Są źródłem witamin (m.in.: A, D, K) oraz składników mineralnych (jak: potas, żelazo, fosfor). Dla osób ceniących lekkostrawną kuchnię, bułki z jajecznicą są zdecydowanie lepszą opcją niż jajecznica smażona. Kaloryczność dania zależy od dodanych składników.
Wielkość: dwie porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Cas gotowania: 25 minut
Całkowity czas: 35 minut
Najlepiej sprawdzą się czerstwe bułki. Dlatego jajecznica w nich zamknięta jest świetnym sposobem na suche, twardsze bułki i bagietki. Na początek kroimy bagietkę na pół i pozbawiamy ją miąższu. Jeśli mamy bułki, to wycinamy u góry kwadrat, a następnie, wydłubujemy środek. W piekarniku, na blachę kładziemy papier do pieczenia- jeśli coś wycieknie, to bułki się nie przypalą.
Kroimy szynkę w kostkę, podobnie paprykę i cebulę dymkę. Ser możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski dodajemy szynkę, paprykę, ser, cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wlewamy masę do bułek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia 20 – 25 minut. Aby sprawdzić czy są gotowe, wystarczy wbić nóż. Gdy jest suchy oznacza, że jajka się ścięły i bułki są gotowe. A jeśli nóż jest obklejony, bułki jeszcze trochę muszą pozostać w piekarniku.
Uwagi
Do jajecznicy w bułkach można dodać różne składniki. Pomidory, podsmażoną cebulkę, niektórzy dodają do masy jajecznej śmietanę bądź mleko. Bułki można posmarować również cienką warstwą majonezu, dzięki czemu bułka będzie bardziej chrupiąca.
Podsumowanie
Jajecznica w bułkach to pożywne, a przy tym szybkie danie. I można ją zrobić z ulubionymi dodatkami. Jest jednym z najstarszych dań kuchni polskiej, a jednak jej popularność nie słabnie.
Składniki
Sposób przygotowania
Najlepiej sprawdzą się czerstwe bułki. Dlatego jajecznica w nich zamknięta jest świetnym sposobem na suche, twardsze bułki i bagietki. Na początek kroimy bagietkę na pół i pozbawiamy ją miąższu. Jeśli mamy bułki, to wycinamy u góry kwadrat, a następnie, wydłubujemy środek. W piekarniku, na blachę kładziemy papier do pieczenia- jeśli coś wycieknie, to bułki się nie przypalą.
Kroimy szynkę w kostkę, podobnie paprykę i cebulę dymkę. Ser możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski dodajemy szynkę, paprykę, ser, cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wlewamy masę do bułek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Czas pieczenia 20 – 25 minut. Aby sprawdzić czy są gotowe, wystarczy wbić nóż. Gdy jest suchy oznacza, że jajka się ścięły i bułki są gotowe. A jeśli nóż jest obklejony, bułki jeszcze trochę muszą pozostać w piekarniku.