Pałki z kurczaka są świetnym sposobem na każdy głód: na obiad, na przekąskę na imprezach, na zimno w pracy. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mają chrupiącą skórkę i smakują również dzieciom! Robi się je w miarę szybko i w zasadzie nie potrzeba większych umiejętności kulinarnych, by przyrządzić pałki na obiad. To co jest potrzebne, to pałki, przyprawy i chęci!
Informacje
Wielkość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Całkowity czas: 1h i 10 minut (plus kilka godzin na zamarynowanie)
Wartości odżywcze
Kurczak to najpopularniejsze mięso na polskich stołach. Pałki z kurczaka są cennym źródłem białka i witamin. Wśród nich witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, D i K. Poza tym zawiera cenne mikro i makroelementy. Dlatego od czasu do czasu warto zaserwować pałki z kurczaka, szczególnie w tej odsłonie, gdzie chrupiąca skórka to niebo w gębie! I zachwycają się nią również najmłodsi domownicy!
Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy, mieszamy i wylewamy na pałki.
Dobrze nacieramy pałki marynatą.
Odstawiamy pałki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na przynajmniej godzinę. A najlepiej na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę albo pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy pałki, przykrywając naczynie pokrywą.
Pieczemy około godziny, w zależności od wielkości pałek. Jeśli są większe, to potrzebują trochę więcej czasu. Kwadrans przed końcem ściągamy pokrywę, aby skórka się zarumieniła.
Serwujemy posypane świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.
Uwagi
Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywą, wystarczy wykorzystać folię aluminiową. Przy jej ściąganiu należy uważać, by się nie poparzyć.
Składniki
Sposób przygotowania
Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy, mieszamy i wylewamy na pałki.
Dobrze nacieramy pałki marynatą.
Odstawiamy pałki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na przynajmniej godzinę. A najlepiej na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę albo pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy pałki, przykrywając naczynie pokrywą.
Pieczemy około godziny, w zależności od wielkości pałek. Jeśli są większe, to potrzebują trochę więcej czasu. Kwadrans przed końcem ściągamy pokrywę, aby skórka się zarumieniła.
Serwujemy posypane świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.