Przepis na pałki z kurczaka

TwórcaRedakcja Fotoprzepis
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka są świetnym sposobem na każdy głód: na obiad, na przekąskę na imprezach, na zimno w pracy. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mają chrupiącą skórkę i smakują również dzieciom! Robi się je w miarę szybko i w zasadzie nie potrzeba większych umiejętności kulinarnych, by przyrządzić pałki na obiad. To co jest potrzebne, to pałki, przyprawy i chęci!

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.1 godzinaCałkowity czas1 godzina 10 minuty
Składniki na pałki z kurczaka
 12 szt. pałka z kurczaka
 0,50 szklanka oliwa z oliwek
 papryka słodka
 czosnek
 suszone pomidory
 tymianek
 sól, pieprz

Wielkość: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Całkowity czas: 1h i 10 minut (plus kilka godzin na zamarynowanie)

Wartości odżywcze

Kurczak to najpopularniejsze mięso na polskich stołach. Pałki z kurczaka są cennym źródłem białka i witamin. Wśród nich witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, D i K. Poza tym zawiera cenne mikro i makroelementy. Dlatego od czasu do czasu warto zaserwować pałki z kurczaka, szczególnie w tej odsłonie, gdzie chrupiąca skórka to niebo w gębie! I zachwycają się nią również najmłodsi domownicy!

Sposób przygotowania pałek z kurczaka
1

Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy, mieszamy i wylewamy na pałki.

3

Dobrze nacieramy pałki marynatą.

4

Odstawiamy pałki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na przynajmniej godzinę. A najlepiej na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę albo pół godziny.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy pałki, przykrywając naczynie pokrywą.

6

Pieczemy około godziny, w zależności od wielkości pałek. Jeśli są większe, to potrzebują trochę więcej czasu. Kwadrans przed końcem ściągamy pokrywę, aby skórka się zarumieniła.

7

Serwujemy posypane świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.

Uwagi

Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego z pokrywą, wystarczy wykorzystać folię aluminiową. Przy jej ściąganiu należy uważać, by się nie poparzyć.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki na pałki z kurczaka
 12 szt. pałka z kurczaka
 0,50 szklanka oliwa z oliwek
 papryka słodka
 czosnek
 suszone pomidory
 tymianek
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pałek z kurczaka
1

Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy, i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2

Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy, mieszamy i wylewamy na pałki.

3

Dobrze nacieramy pałki marynatą.

4

Odstawiamy pałki w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki na przynajmniej godzinę. A najlepiej na kilka godzin. Natomiast jeśli nie mamy tyle czasu, to chociaż na godzinę albo pół godziny.

5

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy pałki, przykrywając naczynie pokrywą.

6

Pieczemy około godziny, w zależności od wielkości pałek. Jeśli są większe, to potrzebują trochę więcej czasu. Kwadrans przed końcem ściągamy pokrywę, aby skórka się zarumieniła.

7

Serwujemy posypane świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem.

Przepis na pałki z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *