Masz ochotę na bezmięsne danie o nieco ostrzejszym charakterze? Tu doskonale sprawdzi się spaghetti z dodatkiem czosnku, oliwy oraz papryczki chilli. Spaghetti z takimi dodatkami to bardzo popularne danie we Włoszech, nazywane: spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Informacje
Ugotuj makaron zgodnie z opisem producenta.
Obierz i przecisnąć czosnek przez praskę.
Posiekaj papryczkę chilli.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Ma być ciepła - nie gorąca, bo spalisz czosnek i paprykę.
Dodaj przygotowany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Pozostaw na 2-3 minuty w ciepłej oliwie, by oddały smak.
Dodaj ugotowany makaron. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.
Dorzuć natkę pietruszki, posól i popieprz do smaku.
Aby wzmocnić jego walory smakowe możesz dodać także starty parmezan.
Składniki
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron zgodnie z opisem producenta.
Obierz i przecisnąć czosnek przez praskę.
Posiekaj papryczkę chilli.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Ma być ciepła - nie gorąca, bo spalisz czosnek i paprykę.
Dodaj przygotowany czosnek oraz pokrojoną paprykę. Pozostaw na 2-3 minuty w ciepłej oliwie, by oddały smak.
Dodaj ugotowany makaron. Podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu.
Dorzuć natkę pietruszki, posól i popieprz do smaku.