Lazania to przysmak, którego początki sięgają czasów starożytnych. Jednak dopiero w XIV wieku potrawa przybrała formę przekładanych warstw makaronu, którą znamy współcześnie. Włoska lazania z mięsem mielonym to bardzo popularne danie kuchni włoskiej, które pochodzi z regionu Emilia Romania. Zobacz, jak je przyrządzić.
Informacje
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulkę.
Dołóż mięso mielone i smaż chwilę do czasu, gdy zmieni kolor z różowego na szary.
Dosyp przyprawy. Dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Pod koniec odkryj i zwiększ ogień, by woda wyparowała.
Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło i dodaj odrobinę mąki według przepisu. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Dolej mleko. Podgrzewaj do czasu zgęstnienia. Dodaj gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Naczynia żaroodporne wysmaruj sosem beszamelowym następnie układaj warstwy: makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy, makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy. Na koniec posyp całość serem.
Danie podgrzewaj przez 30 minut.
Lazanię wyjmij z piekarnika i przestudź przez 10-15 minut. Pokrój ją, gdy jest jeszcze gorąca.
Lazania to sycące danie, które powinno trafić w gusta całej rodziny.
Składniki
Sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulkę.
Dołóż mięso mielone i smaż chwilę do czasu, gdy zmieni kolor z różowego na szary.
Dosyp przyprawy. Dodaj pomidory z puszki. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Pod koniec odkryj i zwiększ ogień, by woda wyparowała.
Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść masło i dodaj odrobinę mąki według przepisu. Mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Dolej mleko. Podgrzewaj do czasu zgęstnienia. Dodaj gałkę muszkatołową i przyprawy do smaku.
Nagrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza. Naczynia żaroodporne wysmaruj sosem beszamelowym następnie układaj warstwy: makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy, makaron, farsz mięsny, starty ser żółty, sos beszamelowy. Na koniec posyp całość serem.
Danie podgrzewaj przez 30 minut.
Lazanię wyjmij z piekarnika i przestudź przez 10-15 minut. Pokrój ją, gdy jest jeszcze gorąca.