Barszcz ukraiński z fasolą i pieczarkami jest potrawą bardzo smaczną i prostą w przygotowaniu. Czas przygotowania jest uzależniony od tego, jakiej kapusty użyjesz. Kapusta im młodsza, tym szybciej się gotuje. Zależy też od tego, czy fasolę będziesz gotować, czy użyjesz fasoli z puszki. Barszcz nie jest drogi, a składniki potrzebne do jego przygotowania kupisz w każdym sklepie. Potrawa nadaje się dla osób na diecie odchudzającej. Przepis polubią osoby na diecie wegetariańskiej.
Informacje
Walory zdrowotne barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński przygotowuje się z dodatkiem warzyw. Jest więc zdrowy. Przyprawy ziołowe użyte w celu poprawy smaku usprawniają trawienie.
Czas przygotowania 30-60 minut. Czasem trochę dłużej.
Ilość porcji z podanych składników- 6 porcji
Składniki
Przygotowanie
Przepis jest uniwersalny i możliwe są warianty. Jeśli chcesz użyć fasoli w postaci suchego ziarna, to musisz fasolę zamoczyć dzień wcześniej. W tym celu należy ją wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Następnego dnia ugotuj ją w wodzie, w której się moczyła.
W szerokim garnku zeszklij na maśle lub oleju rozdrobnioną cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki.
Należy wszystko rozdrobnić tak, by kawałki były małe. Odpowiednia będzie drobna kostka. Za moment dodaj startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Wszystko smaż około 3-5 minut, często mieszając. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do garnka, zalej wodą i zagotuj z dodatkiem kostek rosołowych. Po chwili dodaj poszatkowaną lub drobno pokrojoną kapustę, obrany i rozdrobniony czosnek, sól i przyprawy.
Posyp potrawę pieprzem. Jeśli używasz czarnego, lepszy będzie świeżo zmielony.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw do 50 minut, jeśli użyłaś kapusty białej. Na koniec dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub koncentrat pomidorowy. Pogotuj około 5 minut. Dodaj soku z cytryny. Gdy wszystko jest już gotowe, dodaj śmietany.
Uwagi
Jeśli jesteś na diecie, użyj oliwy lub podsmaż warzywa i pieczarki na patelni teflonowej. Użyj też chudszej śmietany lub zamiast niej jogurtu naturalnego. Jeśli jesteś wegetarianką, użyj kostek warzywnych. Jeśli zależy ci na czasie, wykorzystaj kapustę włoską, bo szybciej się gotuje. W tym przypadku sprawdzi się też młoda kapusta biała.
Podsumowanie
Barszcz ukraiński z pieczarkami to wspaniała potrawa na obiad lub na gorącą kolację. Smakuje wszystkim w tym także wielbicielom tradycyjnej kuchni. Jest potrawą uniwersalną i jest szansa, że przypadnie do gustu całej rodzinie. Potrawę można podawać w ciągu całego roku nie tylko latem, gdy udaje się bez problemu zdobyć świeże warzywa. Potrawa świetnie smakuje z ziemniakami z wody. Jest wtedy bardziej sycąca. Jeśli nie zjesz wszystkiego, barszcz można odgrzewać i nie traci smaku nawet następnego dnia po ugotowaniu. Przepis jest wart wypróbowania i jest szansa, że potrawa stanie się ulubioną.
Składniki
Sposób przygotowania
Przepis jest uniwersalny i możliwe są warianty. Jeśli chcesz użyć fasoli w postaci suchego ziarna, to musisz fasolę zamoczyć dzień wcześniej. W tym celu należy ją wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Następnego dnia ugotuj ją w wodzie, w której się moczyła.
W szerokim garnku zeszklij na maśle lub oleju rozdrobnioną cebule oraz obrane i pokrojone pieczarki.
Należy wszystko rozdrobnić tak, by kawałki były małe. Odpowiednia będzie drobna kostka. Za moment dodaj startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Wszystko smaż około 3-5 minut, często mieszając. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, dodaj do garnka, zalej wodą i zagotuj z dodatkiem kostek rosołowych. Po chwili dodaj poszatkowaną lub drobno pokrojoną kapustę, obrany i rozdrobniony czosnek, sól i przyprawy.
Posyp potrawę pieprzem. Jeśli używasz czarnego, lepszy będzie świeżo zmielony.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw do 50 minut, jeśli użyłaś kapusty białej. Na koniec dodaj obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora lub koncentrat pomidorowy. Pogotuj około 5 minut. Dodaj soku z cytryny. Gdy wszystko jest już gotowe, dodaj śmietany.