
Makaron, to taki składnik w kuchni, nie tylko polskiej, który może być bazą do wielu wspaniałych dań. Sam w sobie jednak nie jest jakiś bardzo skomplikowany, nie ma też obłędnego smaku. W czym więc tkwi cały 'makaronowy' sekret? Przede wszystkim dobre ciasto. Przepis na makaron to nic skomplikowanego, ale dopiero kiedy ciasto dobrze wyrobimy i nadamy sprężystości, będziemy mieć prawdziwie pyszny makaron. Warto spróbować i przekonać się na własnej skórze.
Informacje
Różne rodzaje makaronu
Przepis, który zamieścimy poniżej to najbardziej standardowy przepis na makaron z mąki pszennej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go z dodatkiem innej mąki. Przepis jest bardzo bazowy, możemy więc z jego użyciem zrobić różne kształty makaronu, lub nawet makaron z dodatkiem ulubionych przypraw. Nie bój się eksperymentować, ten przepis to doskonały materiał do eksperymentów kulinarnych.
Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.
Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.
Porady:
Przy wałkowaniu makaronu możemy użyć specjalnej maszynki do makaronu. Pozwala ona na szybkie i bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta i świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zrobić większą ilość makaronu naraz.
Podsumowanie:
Domowy makaron w połączeniu z tradycyjnymi polskimi zupami, to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Smak tak przygotowanego makaronu jest nie porównywalny z makaronami kupionymi w sklepie. Jeżeli chcesz zaserwować coś wyjątkowego swoim bliskim, to taki makaron z pewnością podbije ich serca.
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.
Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.