Przepis na domowy makaron

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner

Save

Przepis na domowy makaron

Makaron, to taki składnik w kuchni, nie tylko polskiej, który może być bazą do wielu wspaniałych dań. Sam w sobie jednak nie jest jakiś bardzo skomplikowany, nie ma też obłędnego smaku. W czym więc tkwi cały 'makaronowy' sekret? Przede wszystkim dobre ciasto. Przepis na makaron to nic skomplikowanego, ale dopiero kiedy ciasto dobrze wyrobimy i nadamy sprężystości, będziemy mieć prawdziwie pyszny makaron. Warto spróbować i przekonać się na własnej skórze.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.55 minutyCzas got.5 minutyCałkowity czas1 godzina

Przepis na domowy makaron
 2 szklanki mąka pszenna
 3 sztuka jajka
 szczypta soli

Różne rodzaje makaronu

Przepis, który zamieścimy poniżej to najbardziej standardowy przepis na makaron z mąki pszennej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go z dodatkiem innej mąki. Przepis jest bardzo bazowy, możemy więc z jego użyciem zrobić różne kształty makaronu, lub nawet makaron z dodatkiem ulubionych przypraw. Nie bój się eksperymentować, ten przepis to doskonały materiał do eksperymentów kulinarnych.

Sposób przygotowania makaronu domowego:
1

Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Przepis na domowy makaron składniki

2

Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.

Przepis na domowy makaron wyrabiamy ciasto

3

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.

Przepis na domowy makaron kroimy ciasto

4

Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.

Porady:

Przy wałkowaniu makaronu możemy użyć specjalnej maszynki do makaronu. Pozwala ona na szybkie i bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta i świetnie sprawdza się, kiedy chcemy zrobić większą ilość makaronu naraz.

Podsumowanie:

Domowy makaron w połączeniu z tradycyjnymi polskimi zupami, to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Smak tak przygotowanego makaronu jest nie porównywalny z makaronami kupionymi w sklepie. Jeżeli chcesz zaserwować coś wyjątkowego swoim bliskim, to taki makaron z pewnością podbije ich serca.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Przepis na domowy makaron
 2 szklanki mąka pszenna
 3 sztuka jajka
 szczypta soli

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania makaronu domowego:
1

Przygotowywanie makaronu rozpoczynamy od przesiania mąki. Mąkę dokładnie przesiewamy, następnie wbijamy do niej trzy jajka, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Przepis na domowy makaron składniki

2

Wyrobienie ciasta w tym przepisie jest najbardziej istotne. Musimy robić to co najmniej 10-15 minut tak by ciasto było gładkie i elastyczne. W momencie kiedy otrzymamy odpowiednią konsystencje ciasta, odstawiamy je na około 10 minut.

Przepis na domowy makaron wyrabiamy ciasto

3

Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto, zwijamy i kroimy w paski. Właściwie to jak go będziemy kroić, zależy od tego jaki makaron chcemy uzyskać. Pokrojony makaron rozrzucamy pojedynczo i zostawiamy, by trochę podsechł. Pamiętajmy też o tym, by robić to na powierzchni posypanej mąką inaczej makaron będzie się nam sklejał.

Przepis na domowy makaron kroimy ciasto

4

Tak przygotowany makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-10 minut, wszystko zależy od tego jak gruby mamy makaron. Gotowy makaron możemy używać na wiele sposobów. Jest doskonały do tradycyjnego polskiego rosołu, a także do przeróżnych sosów.

Przepis na domowy makaron

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *