Przepis na grochówkę

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany

Save

Przepis na grochówkę

Grochówka, jedna z popularniejszych, polskich zup, to bardzo rozgrzewające, pożywne danie. Szczególnie kojarzona jest jako wojskowa potrawa, gdzie przygotowuje się ją w wielkich kotłach. W domowym zaciszu jest gotowa na równie często, dla wielu to smak, który przywodzi wiele wspomnień. Poniższy przepis na grochówkę, to przepis podstawowy jednak w każdym domu taką zupę przygotowuje się nieco inaczej, według długoletnich tradycji.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.2 godzinyCałkowity czas2 godziny 15 minuty

 300 gals mięso(dowolne mięso, np. żeberka, wędzone kości, wieprzowina)
 4 sztuka ziemniaki
 300 gram żółty groch łuskany
 1 sztuka marchewka
 1 sztuka pietruszka
 1 sztuka cebula
 1 sztuka ząbek czosnku
 1 łyżka mąka
 2 łyżka olej
 1 łyżeczka majeranek
 1 sztuka liść laurowy
 3 sztuka ziele angielskie
 sól, pieprz

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6

Grochówka w wersji wegetariańskiej

Poniższy przepis to przepis na grochówkę z mięsem, do której można dodać również podsmażoną kiełbasę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pominąć wszystkie mięsne dodatki. Dzięki temu możemy zrobić grochówkę w wersji wegetariańskiej, której niczego nie brakuje i jest równie smaczna.

Sposób przygotowania grochówki:
1

Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.

Przepis na grochówkę mięso do zupy

2

Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.

Przepis na grochówkę groch

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.

Przepis na grochówkę ziemniaki

4

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.

5

Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na grochówkę przyprawy

6

Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.

Przepis na grochówkę można próbować

Porady:

Długość gotowania grochówki zależy od tego, jakiego grochu użyjesz. Groch łuskany w połówkach gotuje się o wiele szybciej, dzięki czemu cały proces przygotowywania zupy będzie krótszy.

Podsumowanie:

Grochówka to pomysł na bardzo pożywny obiad. Kaloryczność zupy jest zależna od tego, jakiego mięsa użyjemy do jej przygotowania. Mimo to warto jest co jakiś czas zgrzeszyć. Przygotuj ten przepis dla całej rodziny. Tą zupę kochają właściwie wszyscy, a już w szczególności mężczyźni!

 

KategoriaKuchnia

Składniki

 300 gals mięso(dowolne mięso, np. żeberka, wędzone kości, wieprzowina)
 4 sztuka ziemniaki
 300 gram żółty groch łuskany
 1 sztuka marchewka
 1 sztuka pietruszka
 1 sztuka cebula
 1 sztuka ząbek czosnku
 1 łyżka mąka
 2 łyżka olej
 1 łyżeczka majeranek
 1 sztuka liść laurowy
 3 sztuka ziele angielskie
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania grochówki:
1

Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.

Przepis na grochówkę mięso do zupy

2

Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.

Przepis na grochówkę groch

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.

Przepis na grochówkę ziemniaki

4

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.

5

Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przepis na grochówkę przyprawy

6

Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.

Przepis na grochówkę można próbować

Przepis na grochówkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *