Grochówka, jedna z popularniejszych, polskich zup, to bardzo rozgrzewające, pożywne danie. Szczególnie kojarzona jest jako wojskowa potrawa, gdzie przygotowuje się ją w wielkich kotłach. W domowym zaciszu jest gotowa na równie często, dla wielu to smak, który przywodzi wiele wspomnień. Poniższy przepis na grochówkę, to przepis podstawowy jednak w każdym domu taką zupę przygotowuje się nieco inaczej, według długoletnich tradycji.
Informacje
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 4-6
Grochówka w wersji wegetariańskiej
Poniższy przepis to przepis na grochówkę z mięsem, do której można dodać również podsmażoną kiełbasę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pominąć wszystkie mięsne dodatki. Dzięki temu możemy zrobić grochówkę w wersji wegetariańskiej, której niczego nie brakuje i jest równie smaczna.
Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.
Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.
Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.
Porady:
Długość gotowania grochówki zależy od tego, jakiego grochu użyjesz. Groch łuskany w połówkach gotuje się o wiele szybciej, dzięki czemu cały proces przygotowywania zupy będzie krótszy.
Podsumowanie:
Grochówka to pomysł na bardzo pożywny obiad. Kaloryczność zupy jest zależna od tego, jakiego mięsa użyjemy do jej przygotowania. Mimo to warto jest co jakiś czas zgrzeszyć. Przygotuj ten przepis dla całej rodziny. Tą zupę kochają właściwie wszyscy, a już w szczególności mężczyźni!
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wypłucz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą i zacznij gotować. Groch wypłucz w zimnej wodzie.
Kiedy mięso w garnku zacznie się gotować, zbierz szumy i dodaj wypłukany groch, oraz łyżeczkę soli. Wszystko gotuj razem przez około 40 minut, aż groch zmięknie.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Następnie, gdy groch zacznie mięknąć, dodaj ziemniaki, startą marchewkę oraz pietruszkę i ząbek czosnku. Całość gotuj przez około 20 minut. Ziemniaki powinny być bardzo miękkie i częściowo się rozpadać.
Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Kiedy cebula zacznie lekko brązowieć, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mąkę. Wszystko razem dokładnie zamieszaj i od razu dodaj do zupy.
Następnie wrzuć do zupy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i zagotuj, w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną grochówkę możesz podawać z osobno podsmażoną kiełbasą.