Ziemniaki to popularny dodatek do potraw. Są w każdym sklepie i w każdym domu. Kartoflanka z grzybami, czyli zupa z ich dodatkiem, to świetna, bardzo smaczna zupa. Pachnie latem i smakuje wakacjami albo złotą polską jesienią-lasem i liśćmi. Zupa jest u nas znana od dawna znana, ale nie jest rdzennie polska. Ma rodowód czeski. Potrawa jest wyszukana i starannie przemyślana. Może być esencjonalna, albo tylko lekko aromatyczna. Zależy to od gustu. Zupa to doskonała kompozycja warzyw i grzybów. Najlepszy jest złoty środek.
Informacje
Walory zdrowotne kartoflanki
Przepis oparty jest na ziemniakach, a one dostarczają energii oraz sporo witamin i mikroelementów w tym między innymi witaminę C, fosfor, potas. Ziemniaki są też niskokaloryczne. Kartoflankę najlepiej przygotować na bulionie z warzyw. Wtedy jest jeszcze zdrowsza.
Czas przygotowania - około 45-60 minut, czasem nieco dłużej
Ilość porcji z podanych składników - około 7 porcji
Dzień wcześniej obierz i zetrzyj na tarce marchewkę i seler, a następnie podsmaż je na oleju w wysokim, szerokim garnku ciągle mieszając.
Po chwili dodaj pokrojony por i podsmaż jeszcze chwilę. Gdy gotowe zalej wodą i pogotuj około 20 minut.
W wywarze zamocz na noc grzyby suszone.
Następnego dnia ugotuj je do miękkości w tym samym wywarze. Czas gotowania jest różny i zależy od tego, jakie grzyby użyjesz. Borowiki gotują się zwykle krócej. Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do wywaru.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, razem ze startym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą.
Gotuj jeszcze około 25 minut, czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną.
Uwagi
Jeśli nie masz śmietany, możesz użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Część grzybów leśnych możesz zastąpić suszonymi pieczarkami, albo nawet grzybami świeżymi- leśnymi lub pieczarkami. Możesz dodać do wywaru rosołki, ale raczej warzywne lub grzybowe. Bulion wołowy może być zbyt esencjonalny i zmieni smak zupy. Jeśli bardzo chcesz, możesz zrobić eksperyment i dodać trochę kiełbasy lub boczku wędzonego. Potrawa będzie bardziej treściwa. Wcześniej wędliny jednak podsmaż na oleju. Nie dolewaj raczej tłuszczu, na którym wędlina się smażyła, bo zupa ma być grzybowa, a nie mięsna. Jeśli lubisz zawiesiste zupy, zapraw zupę mąką. W tym celu rozmieszaj około 2 łyżek mąki w niewielkiej ilości wody, wlej do zupy i zagotuj. Pamiętaj tylko by zaprawić mąką przed wlaniem śmietany, bo zagotowana śmietana może się zwarzyć.
Podsumowanie
Potrawa jest raczej uniwersalna, ponieważ można ją jeść na obiad i na kolację. Najlepiej smakuje w chłodniejsze pory roku-jesienią, zimą, wczesną wiosną, gdy organizm pragnie i potrzebuje więcej ciepła. Zupa jest dość pożywna i jeśli dodasz wędliny oraz podasz do niej świeży chleb z masłem, możesz z powodzeniem zrezygnować z drugiego dania. Gdy nie zjesz wszystkiego na raz, możesz odgrzać, bo potrawa nie straci ani smaku, ani aromatu. Kartoflanka to zupa wielu pokoleń. Pokochać ją może cała rodzina. Przepis jest warty zapamiętania.
Składniki
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej obierz i zetrzyj na tarce marchewkę i seler, a następnie podsmaż je na oleju w wysokim, szerokim garnku ciągle mieszając.
Po chwili dodaj pokrojony por i podsmaż jeszcze chwilę. Gdy gotowe zalej wodą i pogotuj około 20 minut.
W wywarze zamocz na noc grzyby suszone.
Następnego dnia ugotuj je do miękkości w tym samym wywarze. Czas gotowania jest różny i zależy od tego, jakie grzyby użyjesz. Borowiki gotują się zwykle krócej. Ugotowane grzyby pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do wywaru.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy, razem ze startym czosnkiem, kminkiem, pieprzem i solą.
Gotuj jeszcze około 25 minut, czyli do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dopraw jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną.