Krokiety są znane w polskiej kuchni od dość dawna. Kiedyś jadało się jednak częściej krokiety z grzybami suszonymi, a nie z pieczarkami. Krokiety mają wielu amatorów. Smakują osobom starszym i dzieciom. Można je jeść na gorąco lub na zimno z dodatkiem ketchupu. Są doskonałym dodatkiem do zup czystych – barszczu czy np. zupy grzybowej. Przepis nie jest skomplikowany, a krokiety robi się łatwo, o ile umiesz smażyć naleśniki. Czasem naleśniki można kupić gotowe. To bardzo ułatwia i przyspiesza przygotowanie potrawy.
Informacje
Walory zdrowotne krokietów z kapusty kiszonej i pieczarek
Najzdrowsza w krokietach jest kapusta kiszona. Zawiera dużo witamin w tym z grupy B i C. Kapusta poprawia więc odporność i wzmacnia organizm zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, gdy zachorowalność na grypę jest największa. Witaminy z grupy B wykazują między innymi właściwości dotleniające oraz niwelują szkodliwe działanie alkoholu. Oprócz witamin B i C, kapusta kiszona zawiera również witaminy E i P oraz beta-karoten, a także składniki mineralne – żelazo, magnez, potas, wapń, siarkę.
Czas przygotowania – 90 minut lub krócej
Ilość porcji z podanych składników – około 10
Naleśniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksuj. Ma wyjść gładkie ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Dobra jest patelnia naleśnikowa. Na drugą stronę przewracaj, gdy spód naleśnika jest już ładnie zrumieniony i ścięty.
Gdy naleśniki są już gotowe, możesz przygotować farsz.
Zacznij od pokrojenia kapusty. Później ją kilka razy przepłucz. Wrzuć ją do wrzątku i ugotuj do miękkości. Odciśnij dobrze wodę.
Pieczarki umyj , obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem razem z pieczarkami. Gdy wszystko jest już usmażone, dodaj kapustę i przyprawy.
Gotowy farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i w bułce tartej. Smaż na rumiano.
Uwagi
Jeśli chcesz, możesz użyć cebuli czerwonej. Jeżeli nie masz świeżych pieczarek, możesz użyć suszonych albo mrożonych. Suszone trzeba ugotować, a mrożone można podsmażyć. Dodaj je jednak dopiero wtedy, gdy cebula jest już zrumieniona. Niektórzy dodają do farszu startego sera żółtego. Farsz jest wtedy bardziej zwarty, sklejony, ale i bardziej kaloryczny. U mnie w domu kiedyś do smażenia naleśników nie używało się oleju, a skórki ze słoniny. Pocierało się nią rozgrzaną patelnię. Przepis powinni wypróbować wegetarianie.
Podsumowanie
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami są w zasadzie potrawą uniwersalną. Można je podać na przyjęciu w tym na przyjęciu weselnym oraz każdego innego dnia. W wielu domach jest to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Doskonale smaku ją z czystym barszczem czerwonym. Można je jeść na obiad i na kolację. Krokiety nadają się doskonale również jako lunch do pracy lub do szkoły, bo można je zjadać także na zimno. Przepis jest naprawdę interesujący i warty wypróbowania. Jest szansa, że stanie się twoim ulubionym.
Składniki
Sposób przygotowania
Naleśniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksuj. Ma wyjść gładkie ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Dobra jest patelnia naleśnikowa. Na drugą stronę przewracaj, gdy spód naleśnika jest już ładnie zrumieniony i ścięty.
Gdy naleśniki są już gotowe, możesz przygotować farsz.
Zacznij od pokrojenia kapusty. Później ją kilka razy przepłucz. Wrzuć ją do wrzątku i ugotuj do miękkości. Odciśnij dobrze wodę.
Pieczarki umyj , obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem razem z pieczarkami. Gdy wszystko jest już usmażone, dodaj kapustę i przyprawy.
Gotowy farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i w bułce tartej. Smaż na rumiano.