Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Krokiety są znane w polskiej kuchni od dość dawna. Kiedyś jadało się jednak częściej krokiety z grzybami suszonymi, a nie z pieczarkami. Krokiety mają wielu amatorów. Smakują osobom starszym i dzieciom. Można je jeść na gorąco lub na zimno z dodatkiem ketchupu. Są doskonałym dodatkiem do zup czystych – barszczu czy np. zupy grzybowej. Przepis nie jest skomplikowany, a krokiety robi się łatwo, o ile umiesz smażyć naleśniki. Czasem naleśniki można kupić gotowe. To bardzo ułatwia i przyspiesza przygotowanie potrawy.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami i kapustą kiszoną
Naleśniki
 1 szklanka mąka pszenna
 1 szklanka mleko
 ¾ szklanka woda, najlepiej gazowana
 szczypta soli
 3 łyżka masło lub olej
 2 szt. jajko
Farsz
 400 gram kapusta kiszona
 300 gram pieczarki
 2 szt. cebula
 pieprz czarny, sól
 1 szt. jajko
 ½ szklanka bułka tarta
 kminek (niekoniecznie), tymianek (niekoniecznie)

Walory zdrowotne krokietów z kapusty kiszonej i pieczarek

Najzdrowsza w krokietach jest kapusta kiszona. Zawiera dużo witamin w tym z grupy B i C. Kapusta poprawia więc odporność i wzmacnia organizm zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, gdy zachorowalność na grypę jest największa. Witaminy z grupy B wykazują między innymi właściwości dotleniające oraz niwelują szkodliwe działanie alkoholu. Oprócz witamin B i C, kapusta kiszona zawiera również witaminy E i P oraz beta-karoten, a także składniki mineralne – żelazo, magnez, potas, wapń, siarkę.

Czas przygotowania – 90 minut lub krócej

Ilość porcji z podanych składników – około 10

 

Sposób przygotowania krokietów z kapusta kiszoną i pieczarkami
1

Naleśniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksuj. Ma wyjść gładkie ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Dobra jest patelnia naleśnikowa. Na drugą stronę przewracaj, gdy spód naleśnika jest już ładnie zrumieniony i ścięty.

2

Gdy naleśniki są już gotowe, możesz przygotować farsz.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

3

Zacznij od pokrojenia kapusty. Później ją kilka razy przepłucz. Wrzuć ją do wrzątku i ugotuj do miękkości. Odciśnij dobrze wodę.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami cebula

4

Pieczarki umyj , obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem razem z pieczarkami. Gdy wszystko jest już usmażone, dodaj kapustę i przyprawy.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami składniki

5

Gotowy farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i w bułce tartej. Smaż na rumiano.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Uwagi

Jeśli chcesz, możesz użyć cebuli czerwonej. Jeżeli nie masz świeżych pieczarek, możesz użyć suszonych albo mrożonych. Suszone trzeba ugotować, a mrożone można podsmażyć. Dodaj je jednak dopiero wtedy, gdy cebula jest już zrumieniona. Niektórzy dodają do farszu startego sera żółtego. Farsz jest wtedy bardziej zwarty, sklejony, ale i bardziej kaloryczny. U mnie w domu kiedyś do smażenia naleśników nie używało się oleju, a skórki ze słoniny. Pocierało się nią rozgrzaną patelnię. Przepis powinni wypróbować wegetarianie.

Podsumowanie

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami są w zasadzie potrawą uniwersalną. Można je podać na przyjęciu w tym na przyjęciu weselnym oraz każdego innego dnia. W wielu domach jest to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Doskonale smaku ją z czystym barszczem czerwonym. Można je jeść na obiad i na kolację. Krokiety nadają się doskonale również jako lunch do pracy lub do szkoły, bo można je zjadać także na zimno. Przepis jest naprawdę interesujący i warty wypróbowania. Jest szansa, że stanie się twoim ulubionym.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami i kapustą kiszoną
Naleśniki
 1 szklanka mąka pszenna
 1 szklanka mleko
 ¾ szklanka woda, najlepiej gazowana
 szczypta soli
 3 łyżka masło lub olej
 2 szt. jajko
Farsz
 400 gram kapusta kiszona
 300 gram pieczarki
 2 szt. cebula
 pieprz czarny, sól
 1 szt. jajko
 ½ szklanka bułka tarta
 kminek (niekoniecznie), tymianek (niekoniecznie)

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania krokietów z kapusta kiszoną i pieczarkami
1

Naleśniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, wodę i sól. Wszystko zmiksuj. Ma wyjść gładkie ciasto. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Dobra jest patelnia naleśnikowa. Na drugą stronę przewracaj, gdy spód naleśnika jest już ładnie zrumieniony i ścięty.

2

Gdy naleśniki są już gotowe, możesz przygotować farsz.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

3

Zacznij od pokrojenia kapusty. Później ją kilka razy przepłucz. Wrzuć ją do wrzątku i ugotuj do miękkości. Odciśnij dobrze wodę.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami cebula

4

Pieczarki umyj , obierz ze skórki i drobno pokrój. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z olejem razem z pieczarkami. Gdy wszystko jest już usmażone, dodaj kapustę i przyprawy.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami składniki

5

Gotowy farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj w rulony, obtaczaj w jajku i w bułce tartej. Smaż na rumiano.

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Przepis na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *