Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

Krupnik jest przepyszny i smakuje nie tylko w chłodne dni. Można go jednak polecić zwłaszcza na niepogodę, bo jest treściwy i doskonale rozgrzewa. Jeśli podasz go na obiad z mięsem i chrupiącym świeżym chlebem, to drugie danie nie będzie konieczne. Zupa jest popularna od lat i każda pani domu gotuje ją nieco inaczej, bo tradycyjny przepis można trochę zmodyfikować. Możesz go ugotować na żeberkach, na mięsie, a także na wędzonym boczku i na kościach. Moja babcia gotowała krupnik na nóżkach wieprzowych.

 

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina
Składniki potrzebne do przygotowania krupniku z kaszy jęczmiennej
 100 gram kasza jęczmienna
 500 gram łopatka wieprzowa
 3 szt. ziemniaki, średnie
 2 szt. marchew
 1 szt. korzeń pietruszki
 1 szt. cebula mała, lub pół większej
 sól, pieprz
 liść laurowy, ziele angielskie
 olej

Walory zdrowotne krupniku z kaszy jęczmiennej

Krupnik gotuje się na warzywach, a one są źródłem witamin i mikroelementów, ważnych dla zdrowia. Cenne są też ziemniaki, ale krupnik to też kasza. Kasza występuje w kilku odmianach. Najcenniejszy jest pęczak. Kaszę powinny docenić osoby mające wysoki cholesterol, a także problem z zaparciami. Kasza jęczmienna to również dobre źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz manganu, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i selenu.

 

Sposób przygotowania krupniku na kaszy jęczmiennej
1

Mięso umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i około 2 litrów wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.

2

Następnie dodaj startą marchewkę oraz startą pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej marchew

3

Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Gdy gotowa, dodaj do zupy.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki

4

Wsyp opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy co najmniej 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki

Uwagi

Krupnik można przygotować z kaszą typu pęczak. Wtedy jednak gotuje się znacznie dłużej. Do krupniku można dodać przypieczony na blasze plasterek cebuli. Czasem przepis modyfikuję i dodaję do zupy kilka grzybków suszonych lub świeżych. Dobry jest też z pieczarkami. Jeśli nie chcesz zjeść zupy z mięsem, możesz je wyjąć, zanim dodasz warzywa. Mięso nadaje się do przygotowania farszu np. do pierogów. Do krupniku można użyć wcześniej przygotowany rosół. Kiedyś w przedwojennej książce kucharskiej znalazłam przepis na krupnik ze śmietaną i czasem taki robię. Nie gotuję go wtedy na mięsie tylko na kiełbasie. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, przygotuj potrawę na mięsie drobiowym.

Podsumowanie

Krupnik z kaszy jęczmiennej to potrawa tradycyjna, raczej codzienna. Nie należy do potraw wyszukanych, wykwintnych i nie miałam okazji jeszcze zjeść krupniku na przyjęciu. Można go podać na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego, odgrzej na kolacje lub następnego dnia. Też będzie smaczny. Odgrzewaj jednak na małym ogniu, bo lubi zgęstnieć i może się przypalić. Talerz gęstego, aromatycznego krupniku zachwyci szczególnie jesienią, gdy deszcz miarowo stuka w parapety albo w okresie zimowym.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania krupniku z kaszy jęczmiennej
 100 gram kasza jęczmienna
 500 gram łopatka wieprzowa
 3 szt. ziemniaki, średnie
 2 szt. marchew
 1 szt. korzeń pietruszki
 1 szt. cebula mała, lub pół większej
 sól, pieprz
 liść laurowy, ziele angielskie
 olej

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania krupniku na kaszy jęczmiennej
1

Mięso umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i około 2 litrów wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.

2

Następnie dodaj startą marchewkę oraz startą pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej marchew

3

Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Gdy gotowa, dodaj do zupy.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki

4

Wsyp opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy co najmniej 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej składniki

Przepis na krupnik z kaszy jęczmiennej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *