Krupnik jest przepyszny i smakuje nie tylko w chłodne dni. Można go jednak polecić zwłaszcza na niepogodę, bo jest treściwy i doskonale rozgrzewa. Jeśli podasz go na obiad z mięsem i chrupiącym świeżym chlebem, to drugie danie nie będzie konieczne. Zupa jest popularna od lat i każda pani domu gotuje ją nieco inaczej, bo tradycyjny przepis można trochę zmodyfikować. Możesz go ugotować na żeberkach, na mięsie, a także na wędzonym boczku i na kościach. Moja babcia gotowała krupnik na nóżkach wieprzowych.
Informacje
Walory zdrowotne krupniku z kaszy jęczmiennej
Krupnik gotuje się na warzywach, a one są źródłem witamin i mikroelementów, ważnych dla zdrowia. Cenne są też ziemniaki, ale krupnik to też kasza. Kasza występuje w kilku odmianach. Najcenniejszy jest pęczak. Kaszę powinny docenić osoby mające wysoki cholesterol, a także problem z zaparciami. Kasza jęczmienna to również dobre źródło witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz manganu, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i selenu.
Mięso umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i około 2 litrów wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
Następnie dodaj startą marchewkę oraz startą pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Gdy gotowa, dodaj do zupy.
Wsyp opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy co najmniej 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Uwagi
Krupnik można przygotować z kaszą typu pęczak. Wtedy jednak gotuje się znacznie dłużej. Do krupniku można dodać przypieczony na blasze plasterek cebuli. Czasem przepis modyfikuję i dodaję do zupy kilka grzybków suszonych lub świeżych. Dobry jest też z pieczarkami. Jeśli nie chcesz zjeść zupy z mięsem, możesz je wyjąć, zanim dodasz warzywa. Mięso nadaje się do przygotowania farszu np. do pierogów. Do krupniku można użyć wcześniej przygotowany rosół. Kiedyś w przedwojennej książce kucharskiej znalazłam przepis na krupnik ze śmietaną i czasem taki robię. Nie gotuję go wtedy na mięsie tylko na kiełbasie. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, przygotuj potrawę na mięsie drobiowym.
Podsumowanie
Krupnik z kaszy jęczmiennej to potrawa tradycyjna, raczej codzienna. Nie należy do potraw wyszukanych, wykwintnych i nie miałam okazji jeszcze zjeść krupniku na przyjęciu. Można go podać na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego, odgrzej na kolacje lub następnego dnia. Też będzie smaczny. Odgrzewaj jednak na małym ogniu, bo lubi zgęstnieć i może się przypalić. Talerz gęstego, aromatycznego krupniku zachwyci szczególnie jesienią, gdy deszcz miarowo stuka w parapety albo w okresie zimowym.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i około 2 litrów wody. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut.
Następnie dodaj startą marchewkę oraz startą pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Cebulkę pokrój drobno i zeszklij na oleju. Gdy gotowa, dodaj do zupy.
Wsyp opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy co najmniej 20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.