Potrawa jest tradycyjna i bardzo smaczna. Po upieczeniu paszteciki są delikatne i miękkie. Farszu jest dużo. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie pyszne są z barszczem czerwonym, ale możesz je również podać do innych czystych zup. Aby je wykonać trzeba trochę zachodu. Zwykle się jednak udają i warto przepis wypróbować.
Informacje
Walory zdrowotne pasztecików z mięsem
Paszteciki z mięsem to przede wszystkim skarbnica białka. Jest ono cennym budulcem organizmu. Białko znajduje się w jajkach i w mięsie. Oprócz tego w mięsie znajdują się witaminy. Jeśli użyjesz mięsa wołowego, to dostarczysz organizmowi kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regeneracje po wysiłku fizycznym.
Czas przygotowania – około 120 minut lub krócej, jeśli mięso było wcześniej ugotowane
Ilość porcji z podanych składników – około 50 sztuk
Mięso wołowe opłucz, pokrój i ugotuj do miękkości. Czas zależy od tego, jakiego mięsa użyjesz. Miej to na uwadze, że wołowina gotuje się dłużej niż kurczak i mięso wieprzowe.
W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na oleju. Gdy mięso i cebula są gotowe, zmiel je w maszynce do mięsa.
Do farszu warto dodać olej z patelni i tyle bulionu by farsz był wilgotny i jednolity. Nie może być za suchy i nie może się rozpadać. Dobrze dopraw solą, pieprzem i jeśli chcesz ziołami.
Mąkę zagnieść z miękkim masłem lub margaryną, dodaj 1 jajko, sól i śmietanę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Gdy gotowe, rozwałkuj je na dobrze posypanej mąką stolnicy i krój w kwadraty o boku około 5 cm.
Na każdy kwadrat, z boku nakładaj wzdłuż farsz i zlepiaj. Mają powstać ruloniki podobne do kiełbasy. Gotowe paszteciki układaj na blasze posypanej bułką tartą.
Wcześniej trzeba blachę posmarować np. margaryną. Zamiast bułki tartej i margaryny, możesz użyć papieru do pieczenia. Każdy pasztecik smaruj białkiem i posyp kminkiem lub makiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi
- możesz użyć mięsa z rosołu
- możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego albo mieszanego
Podsumowanie
Paszteciki z mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację nie tylko gorącą. Jeśli chcesz, możesz nimi poczęstować znajomych, a nawet gości bardziej oficjalnych. Paszteciki były kiedyś podawane dość często na przyjęciach w tym także na przyjęciach weselnych. To był klasyk rywalizujący z krokietami. Przepis jest tradycyjny i potrawa przypadnie do gustu również osobom ze starszego pokolenia. Jest pyszna i bardzo treściwa. Jeśli ją podasz na pierwsze danie na obiad, istnieje ryzyko, że drugiego dania już nie będzie.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso wołowe opłucz, pokrój i ugotuj do miękkości. Czas zależy od tego, jakiego mięsa użyjesz. Miej to na uwadze, że wołowina gotuje się dłużej niż kurczak i mięso wieprzowe.
W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na oleju. Gdy mięso i cebula są gotowe, zmiel je w maszynce do mięsa.
Do farszu warto dodać olej z patelni i tyle bulionu by farsz był wilgotny i jednolity. Nie może być za suchy i nie może się rozpadać. Dobrze dopraw solą, pieprzem i jeśli chcesz ziołami.
Mąkę zagnieść z miękkim masłem lub margaryną, dodaj 1 jajko, sól i śmietanę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Gdy gotowe, rozwałkuj je na dobrze posypanej mąką stolnicy i krój w kwadraty o boku około 5 cm.
Na każdy kwadrat, z boku nakładaj wzdłuż farsz i zlepiaj. Mają powstać ruloniki podobne do kiełbasy. Gotowe paszteciki układaj na blasze posypanej bułką tartą.
Wcześniej trzeba blachę posmarować np. margaryną. Zamiast bułki tartej i margaryny, możesz użyć papieru do pieczenia. Każdy pasztecik smaruj białkiem i posyp kminkiem lub makiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.