Przepis na paszteciki z mięsem

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na paszteciki z mięsem

Potrawa jest tradycyjna i bardzo smaczna. Po upieczeniu paszteciki są delikatne i miękkie. Farszu jest dużo. Przekąskę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie pyszne są z barszczem czerwonym, ale możesz je również podać do innych czystych zup. Aby je wykonać trzeba trochę zachodu. Zwykle się jednak udają i warto przepis wypróbować.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.40 minutyCzas got.1 godzina 20 minutyCałkowity czas2 godziny
Składniki potrzebne do przygotowania pasztecików mięsem
 350 gram mąka pszenna
 2 szt. jajko
 200 gram margaryna lub masło
 sól
  szklanka kwaśna śmietana
 500 gram mięso wołowe
 2 szt. cebula
 pieprz czarny lub ziołowy
 olej do smażenia
 przyprawy ziołowe jeśli lubisz np. majeranek
 kminek lub mak do posypania

Walory zdrowotne pasztecików z mięsem

Paszteciki z mięsem to przede wszystkim skarbnica białka. Jest ono cennym budulcem organizmu. Białko znajduje się w jajkach i w mięsie. Oprócz tego w mięsie znajdują się witaminy. Jeśli użyjesz mięsa wołowego, to dostarczysz organizmowi kwasu linolowego (CLA), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej oraz L-karnityny, która wspomaga wytrzymałość i zapewnia regeneracje po wysiłku fizycznym.

Czas przygotowania – około 120 minut lub krócej, jeśli mięso było wcześniej ugotowane

Ilość porcji z podanych składników – około 50 sztuk

 

Sposób przygotowania pasztecików z mięsem - przepis
1

Mięso wołowe opłucz, pokrój i ugotuj do miękkości. Czas zależy od tego, jakiego mięsa użyjesz. Miej to na uwadze, że wołowina gotuje się dłużej niż kurczak i mięso wieprzowe.

2

W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na oleju. Gdy mięso i cebula są gotowe, zmiel je w maszynce do mięsa.

Przepis na paszteciki z mięsem składniki

3

Do farszu warto dodać olej z patelni i tyle bulionu by farsz był wilgotny i jednolity. Nie może być za suchy i nie może się rozpadać. Dobrze dopraw solą, pieprzem i jeśli chcesz ziołami.

Przepis na paszteciki z mięsem

4

Mąkę zagnieść z miękkim masłem lub margaryną, dodaj 1 jajko, sól i śmietanę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Gdy gotowe, rozwałkuj je na dobrze posypanej mąką stolnicy i krój w kwadraty o boku około 5 cm.

Przepis na paszteciki z mięsem ciasto

5

Na każdy kwadrat, z boku nakładaj wzdłuż farsz i zlepiaj. Mają powstać ruloniki podobne do kiełbasy. Gotowe paszteciki układaj na blasze posypanej bułką tartą.

6

Wcześniej trzeba blachę posmarować np. margaryną. Zamiast bułki tartej i margaryny, możesz użyć papieru do pieczenia. Każdy pasztecik smaruj białkiem i posyp kminkiem lub makiem.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na paszteciki z mięsem

Uwagi

- możesz użyć mięsa z rosołu

- możesz użyć mięsa drobiowego lub wieprzowego albo mieszanego

Podsumowanie

Paszteciki z mięsem możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację nie tylko gorącą. Jeśli chcesz, możesz nimi poczęstować znajomych, a nawet gości bardziej oficjalnych. Paszteciki były kiedyś podawane dość często na przyjęciach w tym także na przyjęciach weselnych. To był klasyk rywalizujący z krokietami. Przepis jest tradycyjny i potrawa przypadnie do gustu również osobom ze starszego pokolenia. Jest pyszna i bardzo treściwa. Jeśli ją podasz na pierwsze danie na obiad, istnieje ryzyko, że drugiego dania już nie będzie.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania,

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania pasztecików mięsem
 350 gram mąka pszenna
 2 szt. jajko
 200 gram margaryna lub masło
 sól
  szklanka kwaśna śmietana
 500 gram mięso wołowe
 2 szt. cebula
 pieprz czarny lub ziołowy
 olej do smażenia
 przyprawy ziołowe jeśli lubisz np. majeranek
 kminek lub mak do posypania

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pasztecików z mięsem - przepis
1

Mięso wołowe opłucz, pokrój i ugotuj do miękkości. Czas zależy od tego, jakiego mięsa użyjesz. Miej to na uwadze, że wołowina gotuje się dłużej niż kurczak i mięso wieprzowe.

2

W międzyczasie obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i podsmaż na oleju. Gdy mięso i cebula są gotowe, zmiel je w maszynce do mięsa.

Przepis na paszteciki z mięsem składniki

3

Do farszu warto dodać olej z patelni i tyle bulionu by farsz był wilgotny i jednolity. Nie może być za suchy i nie może się rozpadać. Dobrze dopraw solą, pieprzem i jeśli chcesz ziołami.

Przepis na paszteciki z mięsem

4

Mąkę zagnieść z miękkim masłem lub margaryną, dodaj 1 jajko, sól i śmietanę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Gdy gotowe, rozwałkuj je na dobrze posypanej mąką stolnicy i krój w kwadraty o boku około 5 cm.

Przepis na paszteciki z mięsem ciasto

5

Na każdy kwadrat, z boku nakładaj wzdłuż farsz i zlepiaj. Mają powstać ruloniki podobne do kiełbasy. Gotowe paszteciki układaj na blasze posypanej bułką tartą.

6

Wcześniej trzeba blachę posmarować np. margaryną. Zamiast bułki tartej i margaryny, możesz użyć papieru do pieczenia. Każdy pasztecik smaruj białkiem i posyp kminkiem lub makiem.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na paszteciki z mięsem

Przepis na paszteciki z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *