Przepis na pieczoną karkówkę

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na pieczoną karkówkę

Karkówka to przepyszne mięso, które kojarzymy głównie z letnimi miesiącami, jako potrawę z grilla. Warto jednak pamiętać o tym, że nawet jeśli nie możemy akurat odpalić grilla, to nie musimy sobie odmawiać tego cudownego smaku. Przepis na pieczoną karkówkę to przede wszystkim marynata z dobrze dobranych przypraw. Dzięki tej recepturze mięso wyjdzie bardzo miękkie i aromatyczne.

 

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.1 godzina 30 minutyCałkowity czas1 godzina 45 minuty
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej karkówki:
 1,50 kilogramy karkówka
 1 łyżeczka czerwona papryka słodka
 1 łyżeczka czerwona papryka wędzona
 1 łyżeczka czosnek
 1 łyżeczka sól
 0,50 łyżeczka imbir
 0,50 łyżeczka curry
 0,50 łyżeczka tymianek
 1 łyżeczka miód
 1 łyżeczka sos sojowy
 1 łyżka sok z cytryny
 2 łyżka keczup
 olej

Uniwersalny przepis na marynatę

Przepis, który znajdziecie poniżej, to przede wszystkim dość uniwersalna marynata. W przepisie użyta jest karkówka, ale równie dobrze taki zestaw przypraw odnajdzie się w połączeniu z mięsem drobiowym, lub boczkiem.

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8

 

Sposób przygotowania pieczonej karkówki:
1

Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

2

Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.

Przepis na pieczoną karkówkę przyprawy

3

Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.

Przepis na pieczoną karkówkę marynata

4

Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przepis na pieczoną karkówkę

5

Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.

Przepis na pieczoną karkówkę

Porady:

Ten sam przepis na karkówkę można wykonać grillując mięso, a nie piekąc w piekarniku. Mięso wyjdzie równie miękkie i aromatyczne.

Podsumowanie:

Pieczone mięsa to klasyka na polskich stołach. Przepis na pieczoną karkówkę z pewnością dobrze przyjmie się wśród twoich najbliższych. Takie mięso można podać na naprawdę wiele sposobów i wyśmienicie smakuje w wielu połączeniach. Z pewnością nie pożałujesz!

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej karkówki:
 1,50 kilogramy karkówka
 1 łyżeczka czerwona papryka słodka
 1 łyżeczka czerwona papryka wędzona
 1 łyżeczka czosnek
 1 łyżeczka sól
 0,50 łyżeczka imbir
 0,50 łyżeczka curry
 0,50 łyżeczka tymianek
 1 łyżeczka miód
 1 łyżeczka sos sojowy
 1 łyżka sok z cytryny
 2 łyżka keczup
 olej

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pieczonej karkówki:
1

Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

2

Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.

Przepis na pieczoną karkówkę przyprawy

3

Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.

Przepis na pieczoną karkówkę marynata

4

Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przepis na pieczoną karkówkę

5

Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.

Przepis na pieczoną karkówkę

Przepis na pieczoną karkówkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *