Karkówka to przepyszne mięso, które kojarzymy głównie z letnimi miesiącami, jako potrawę z grilla. Warto jednak pamiętać o tym, że nawet jeśli nie możemy akurat odpalić grilla, to nie musimy sobie odmawiać tego cudownego smaku. Przepis na pieczoną karkówkę to przede wszystkim marynata z dobrze dobranych przypraw. Dzięki tej recepturze mięso wyjdzie bardzo miękkie i aromatyczne.
Informacje
Uniwersalny przepis na marynatę
Przepis, który znajdziecie poniżej, to przede wszystkim dość uniwersalna marynata. W przepisie użyta jest karkówka, ale równie dobrze taki zestaw przypraw odnajdzie się w połączeniu z mięsem drobiowym, lub boczkiem.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 6-8
Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.
Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.
Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.
Porady:
Ten sam przepis na karkówkę można wykonać grillując mięso, a nie piekąc w piekarniku. Mięso wyjdzie równie miękkie i aromatyczne.
Podsumowanie:
Pieczone mięsa to klasyka na polskich stołach. Przepis na pieczoną karkówkę z pewnością dobrze przyjmie się wśród twoich najbliższych. Takie mięso można podać na naprawdę wiele sposobów i wyśmienicie smakuje w wielu połączeniach. Z pewnością nie pożałujesz!
Składniki
Sposób przygotowania
Karkówkę na początek dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
Paprykę słodką i wędzoną, granulowany czosnek, sól, imbir, curry i tymianek mieszamy razem w miseczce.
Następnie do wymieszanych przypraw dodajemy mokre składniki marynaty: miód, sos sojowy, sok z cytryny i ketchup. Do marynaty dodajemy olej, taką ilość, by marynata była płynna i dobrze oblepiła mięso.
Pokrojone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do zamarynowania, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Po upływie tego czasu kawałki karkówki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 90 minut. Mięso będzie gotowe, jeśli otrzyma ładne złoto-brązowe kolory na wierzchu. Podajemy razem z ziemniakami, frytkami lub sałatką.