Sałatka jarzynowa to potrawa klasyczna. Jest bardzo smaczna. Przygotowanie nie jest trudne. Na sałatkę składa się zaledwie kilka produktów. Wszystkie składniki są uniwersalne i łatwo dostępne. Można je kupić każdym sklepie. Sekret przygotowania sałatki tkwi w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które doskonale do siebie pasują. Ten przepis jest idealny i danie trudno zepsuć. Obowiązkowym składnikiem jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w całość.
Informacje
Walory zdrowotne sałatki jarzynowej z majonezem
Sałatka to bogactwo warzyw, a te są skarbnicą witamin i innych składników mineralnych. Warzywa korzeniowe (marchew) zawierają między innymi beta-karoten, czyli prowitaminę A. Jest ona cenna zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym, bo wzmacnia układ odpornościowy. Beta-karoten ma też dobry wpływ na wzrok oraz hamuje narastanie komórek nowotworowych. Seler korzeniowy natomiast to lek na reumatyzm, wysokie ciśnienie, brak apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Uznawany jest też za afrodyzjak. Jeśli chodzi o korzeń pietruszki, to działa odkażająco oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych. Można go stosować w zaburzeniach trawienia, które objawiają się brakiem łaknienia, wzdęciami czy bólami brzucha. Jeżeli zrobisz majonez w domu to i on będzie zdrowy. Majonez domowy to oliwa oraz żółtko jaj.
Czas przygotowania – do 90 minut
Ilość porcji z podanych składników – około 4
Warzywa umyj i ugotuj z solą bez obierania.
Osobno ugotuj ziemniaki i jajka. Wszystko odsącz i wystudź. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłko obrane ze skórki i jajka ugotowane na twardo.
Cebulę drobno posiekaj. Groszek i ewentualnie kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.
Wymieszaj wszystko z majonezem i musztardą. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – natką pietruszki.
Uwagi
Cebulę po pokrojeniu możesz sparzyć, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, cześć majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Niektórzy dodają do sałatki odrobinę kwaśnej śmietany. Sałatkę możesz serwować w dużej misce lub np. w oddzielnych, małych miseczkach. Przed podaniem warto sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatkę można krótko przechowywać w lodówce i nie traci ona smaku.
Podsumowanie
Sałatka to potrawa znana od dawna. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole w okresie świąt i to zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zwykle chętnie podawana z okazji różnych innych świat i uroczystości. U mnie w domu jest popularna od lat i zwykle znika pierwsza ze stołu. Sałatka jarzynowa to przepis uniwersalny. Potrawa może być podawana także na co dzień. Nie zawsze trzeba warzywa gotować specjalnie. Czasem zostają z rosołu. Można je więc wykorzystać. Pracy jest mniej, a potrawa powstaje szybciej.
Składniki
Sposób przygotowania
Warzywa umyj i ugotuj z solą bez obierania.
Osobno ugotuj ziemniaki i jajka. Wszystko odsącz i wystudź. Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłko obrane ze skórki i jajka ugotowane na twardo.
Cebulę drobno posiekaj. Groszek i ewentualnie kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do sałatki.
Wymieszaj wszystko z majonezem i musztardą. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatkę podawaj udekorowaną zieleniną – natką pietruszki.