Zupa chrzanowa jest przepyszna i to we wszystkich odsłonach. Można zrobić wersję ostrzejszą z większą ilością chrzanu lub delikatniejszą, bardziej kobiecą. Wszystko zależy od upodobań. Potrawa smakuje zarówno z chrzanem ze słoiczka, jak i z korzeniem chrzanu świeżo wyrwanym z ogrodu. Chrzan oczywiście można kupić w warzywniaku. Nie jest drogi. Jeśli chcesz zupę ugotować szybciej, użyj chrzanu ze słoiczka. Potrawa występuje w kilku wersjach. Zupę można ugotować na kiełbasie w tym białej, na żeberkach, wędzonych kościach i na mięsie.
Informacje
Jeśli używasz świeżego korzenia chrzanu, obierz go, zetrzyj na tarce i wrzuć go głębokiego talerza lub miski. Następnie zalej wrzącą wodą, tak by był zanurzony, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź i czynność powtórz. Spróbuj i jeśli jest zbyt gorzki, zalej jeszcze raz.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Wrzuć ją do sporego, szerokiego garnka najlepiej o grubszym dnie, podlej olejem i smaż na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj obrany i starty czosnek i smaż jeszcze około 10 minut. Cebula nie powinna być rumiana.
Jeśli chcesz dodać kiełbasy to ją pokrój w kostkę lub w plasterki i również podsmaż. Gdy gotowe, zalej wodą, dodaj mięso lub kości wędzone oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól, pieprz i suchy majeranek. Jeśli używasz białej kiełbasy, nie rozdrabniaj jej tylko dodaj w całości. Gotuj jeszcze przez około 25 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Na koniec dodaj chrzan ze słoiczka, masło i po zagotowaniu odstaw z ognia. Jeśli używałaś chrzanu surowego, musisz go ugotować osobno w małej ilości wody. Czas to około 90 minut. Później wszystko dolej do zupy i pogotuj jeszcze z 10 minut.
Potrawa jest prawie gotowa. Zapraw jeszcze zupę śmietaną. Najlepiej dolewaj śmietanę stopniowo, rozcieńczając kilkoma łyżkami zupy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ze świeżym majerankiem, jeśli masz.
Walory zdrowotne zupy chrzanowej
Pewnie nie jesteś pełni świadoma wartości zdrowotnych korzenia chrzanu. Warzywo z powodzeniem można wykorzystywać w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków i oskrzeli. Pobudza też apetyt oraz wspomaga pracę pęcherzyka żółciowego. Co ważne zwiększa też odporność organizmu. Dodane do zupy jajka to białko, a ziemniaki to między innymi witamina C i potas.
Uwagi
Jeśli jesteś wegetarianką, nie musisz z zupy chrzanowej rezygnować. Ugotuj ją wtedy bez dodatku mięsa i wędlin. Zastąp je warzywami. Weganie mogą śmietanę tradycyjną zastąpić śmietaną roślinną i oczywiście pominąć jajka. Przygotowanie zupy chrzanowej w wersji wegetariańskiej jest niezwykle szybkie.
Podsumowanie
Zupa chrzanowa jest popularna w wielu domach. Często króluje na wielkanocnych stołach, rywalizując z żurkiem i barszczem białym. Można ją jeść jednak nie tylko w okresie Wielkanocy, ale przez cały rok. Gdy o świeżym korzeniu chrzanu możesz tylko pomarzyć, warto sięgnąć po tarty chrzan w słoiczku. Jeśli masz ochotę, możesz też w sezonie pokusić się o zrobienie domowego tartego chrzanu. Przepis jest stosunkowo prosty. A może wypróbujesz kiedyś zupę chrzanową z grzankami i orzechami włoskimi?
Składniki
Sposób przygotowania
Jeśli używasz świeżego korzenia chrzanu, obierz go, zetrzyj na tarce i wrzuć go głębokiego talerza lub miski. Następnie zalej wrzącą wodą, tak by był zanurzony, przykryj pokrywką i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź i czynność powtórz. Spróbuj i jeśli jest zbyt gorzki, zalej jeszcze raz.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Wrzuć ją do sporego, szerokiego garnka najlepiej o grubszym dnie, podlej olejem i smaż na wolnym ogniu, mieszając. Dodaj obrany i starty czosnek i smaż jeszcze około 10 minut. Cebula nie powinna być rumiana.
Jeśli chcesz dodać kiełbasy to ją pokrój w kostkę lub w plasterki i również podsmaż. Gdy gotowe, zalej wodą, dodaj mięso lub kości wędzone oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a także sól, pieprz i suchy majeranek. Jeśli używasz białej kiełbasy, nie rozdrabniaj jej tylko dodaj w całości. Gotuj jeszcze przez około 25 minut. Ziemniaki muszą być miękkie.
Na koniec dodaj chrzan ze słoiczka, masło i po zagotowaniu odstaw z ognia. Jeśli używałaś chrzanu surowego, musisz go ugotować osobno w małej ilości wody. Czas to około 90 minut. Później wszystko dolej do zupy i pogotuj jeszcze z 10 minut.
Potrawa jest prawie gotowa. Zapraw jeszcze zupę śmietaną. Najlepiej dolewaj śmietanę stopniowo, rozcieńczając kilkoma łyżkami zupy. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i ze świeżym majerankiem, jeśli masz.