
Zupa marchewkowa to danie, które znają nawet nasze babcie. Ten przepis, to zupełnie co innego – zupa zaskoczy was niezwykłym aromatem, oraz łatwością przygotowania. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za tradycyjną zupą marchewkową.
Informacje
Rozgrzewająca zupa na zimę
Ten przepis na zupę marchewkową zawiera między innymi curry i kurkumę. Dzięki dodaniu tych przypraw zupa świetnie rozgrzewa, dlatego też świetnie sprawdzi się na zimowe wieczory, kiedy nasz organizm najbardziej tego potrzebuje.
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, tak by warzywa szybciej zmiękły. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, curry i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając – przyprawy nie mogą się przypalić.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i całość smażymy około 10 minut.
W międzyczasie możemy lekko posolić warzywa. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie, kiedy warzywa już będą miękkie dodajemy mleko i całość miksujemy aż do uzyskania kremu. Jeśli zupa okaże się za gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem zupę możemy posypać natką pietruszki i odrobiną papryczki chili.
Porady:
Jeżeli nie możesz użyć mleka krowiego do tego przepisu, równie dobrze pasować będzie mleko kokosowe. Nada ono jeszcze więcej orientalnego klimatu do całej potrawy. Bardziej kremowej konsystencji może też nadać kilka łyżek jogurtu naturalnego. W tym przypadku należy pamiętać o tym, by jogurt najpierw zahartować. Aby to zrobić wystarczy przed dodaniem go do zupy wymieszać go z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru.
Podsumowanie:
Zupa marchewkowa to świetny pomysł na pierwsze danie nie tylko zimą. Dla osób, które lubią by zupa była bardziej sycąca – przepis można wzbogacić o paluchy grissini, lub grzanki.
Składniki
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, tak by warzywa szybciej zmiękły. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy posiekany czosnek, curry i kurkumę. Wszystko razem smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając – przyprawy nie mogą się przypalić.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i całość smażymy około 10 minut.
W międzyczasie możemy lekko posolić warzywa. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie, kiedy warzywa już będą miękkie dodajemy mleko i całość miksujemy aż do uzyskania kremu. Jeśli zupa okaże się za gęsta, możemy dodać odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem zupę możemy posypać natką pietruszki i odrobiną papryczki chili.