Przepis na zupę ogórkową

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na zupę ogórkową

W Polsce istnieje wiele zup, które my Polacy dodatkowo szczególnie lubimy. Na czele, pod względem popularności stoi rosół, pomidorowa i... ogórkowa, której przepis znajdziecie poniżej. Co ciekawe i ważne, zupa ogórkowa to jedna z zdrowszych zup w kuchni polskiej, szczególnie ze względu na kiszone ogórki, oraz zdrowe mięso z indyka. Dodatkowo ma wyrazisty smak, którego nie idzie zastąpić czymś innym. Przepis na zupę ogórkową może wydawać się czymś banalnym, jednak często w takich właśnie banałach potrzebujemy pomocnej receptury.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.1 godzina 30 minutyCałkowity czas1 godzina 45 minuty
Składniki potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej:
 400 gram mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka)
 2 fl oz szyja indycza
 700 gram ziemniaki
 500 gram ogórki kiszone
 2 szt. marchewka
  szt. seler
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula
 ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, lubczykdo smaku
 200 ml kwaśna śmietana 18%
 koperek
 sól, pieprz

Mięso do zupy
Zupę ogórkową możemy przyrządzić właściwie z każdym dowolnym mięsem. Szyje indycze, które zostały użyte tutaj dają bardzo aromatyczny bulion, jednak zastąpić je można także żeberkami wieprzowymi, czy też kurczakiem. Wszystko zależy od waszych upodobań, przepis jest bardzo elastyczny.

Sposób przygotowania zupy ogórkowej:
1

Mięso z kurczaka, oraz szyje indycze płuczemy i wkładamy do garnka, następnie zalewamy zimną wodą tak, by woda przykryła całkowicie mięso. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

2

Cebulę obieramy na pół i lekko rumienimy nad ogniem.

Przepis na zupę ogórkową rumienimy cebulę

3

Jedną marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Przepis na zupę ogórkową przygotowujemy warzywa

4

Pozostałą marchewkę, oraz ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Przepis na zupę ogórkową ścieramy ogórki

5

Z powierzchni wody ściągamy pianę, jeśli taka powstała. Następnie dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę oraz cebulę, a także przyprawy – dwa listki laurowe, kilka kulek pieprzu, lubczyk oraz dwa ziela angielskie. Gotujemy przez kolejne pół godziny.

Przepis na zupę ogórkową

6

Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz startą marchewkę, a po kolejnych 15 minutach – starte ogórki. Z zupy wyciągamy wszystkie niepotrzebne rzeczy – cebulę, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liść laurowy.

7

Śmietanę stopniowo hartujemy dodając po łyżce ciepłego wywaru do czasu, gdy śmietana będzie ciepła. Następnie dodajemy całość do zupy, mieszamy i całość zagotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Porady:

Zamiast śmietany, by zupa była bardziej dietetyczna, możemy użyć jogurtu greckiego. Hartujemy go tak samo jak śmietanę.

Podsumowanie:

Zupa ogórkowa to klasyk kuchni polskiej, który każdy zna. Jak się okazuje, zupa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jeżeli nigdy wcześniej nie gotowałaś zupy ogórkowej w obawie o to, że nie wyjdzie, to teraz możesz spróbować bez zawahania. Ten przepis zawsze wychodzi!

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej:
 400 gram mięsa z kurczaka (udka, skrzydełka)
 2 fl oz szyja indycza
 700 gram ziemniaki
 500 gram ogórki kiszone
 2 szt. marchewka
  szt. seler
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula
 ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, lubczykdo smaku
 200 ml kwaśna śmietana 18%
 koperek
 sól, pieprz

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania zupy ogórkowej:
1

Mięso z kurczaka, oraz szyje indycze płuczemy i wkładamy do garnka, następnie zalewamy zimną wodą tak, by woda przykryła całkowicie mięso. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

2

Cebulę obieramy na pół i lekko rumienimy nad ogniem.

Przepis na zupę ogórkową rumienimy cebulę

3

Jedną marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części.

Przepis na zupę ogórkową przygotowujemy warzywa

4

Pozostałą marchewkę, oraz ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Przepis na zupę ogórkową ścieramy ogórki

5

Z powierzchni wody ściągamy pianę, jeśli taka powstała. Następnie dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę oraz cebulę, a także przyprawy – dwa listki laurowe, kilka kulek pieprzu, lubczyk oraz dwa ziela angielskie. Gotujemy przez kolejne pół godziny.

Przepis na zupę ogórkową

6

Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz startą marchewkę, a po kolejnych 15 minutach – starte ogórki. Z zupy wyciągamy wszystkie niepotrzebne rzeczy – cebulę, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liść laurowy.

7

Śmietanę stopniowo hartujemy dodając po łyżce ciepłego wywaru do czasu, gdy śmietana będzie ciepła. Następnie dodajemy całość do zupy, mieszamy i całość zagotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Przepis na zupę ogórkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.