
Zupa pieczarkowa tradycyjna często gości na polskich stołach. Smakuje nie tylko smakoszom zup. Dużo osób uważa ją za ulubioną. Jest prosta w przygotowaniu, a każda pani domu przygotowuje ją po swojemu. Składniki potrzebne do jej ugotowania są wszędzie i nie trzeba się wykosztować by ją przygotować. Jeśli lubisz pieczarki i warzywa, przepis jest jakby dla ciebie stworzony. Zupę możesz podać z makaronem, ziemniakami albo grzankami. Jest syta.
Informacje
Walory zdrowotne zupy pieczarkowej
Zupa jest przygotowana na warzywach, a one to cenne źródło witamin i mikroelementów. W marchwi jest między innymi witamina A, witamina K, witamina C, witamina B6 i B2, B3, B1 oraz witamina E. Są pektyny i błonnik. Marchew dobrze działa na wzrok, zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Dobrze też działa na układ nerwowy. Korzeń pietruszki wpływa dobrze na układ pokarmowy, a natka to bogate źródło witaminy C. Cenne jest też mięso, ponieważ zawiera konieczne dla organizmu białko. Wartościowe są także pieczarki, gdyż zawierają wartościowe białko, aminokwasy, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze oraz mikroelementy w tym jod i witaminy.
Czas przygotowania – około 60 minut lub dłużej
Ilość porcji z podanych składników – około 6
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.
Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.
Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.
Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.
Uwagi
Jeśli chcesz, możesz zupę, zamiast śmietaną zaprawić jogurtem naturalnym. Możesz też zagęścić ją mąką. Trzeba wtedy niewielką ilość mąki rozmieszać w pół szklanki wody i wlać do zupy jeszcze przed dodaniem śmietany. Wywar po dodaniu mąki trzeba koniecznie zagotować, a śmietana gotowania bardzo nie lubi. Jeśli jesteś na diecie, możesz zupę odchudzić, czyli pominąć mięso, a dodać kostkę rosołową. Jeśli jesteś wegetarianką, to zamiast mięsa użyj rosołek warzywny. Jeżeli kochasz przyprawy, możesz dodać ziół.
Podsumowanie
Zupa jest popularna i smakuje wszystkim pokoleniom. Możesz ją podać na obiad, a jeśli zostanie, także na kolację lub następnego dnia. Dobrze znosi odgrzewanie, o ile nie jest to zupa krem. Odgrzewanie zupy krem może być nieco kłopotliwe i trzeba uważać, aby jej nie przypalić. Niektórzy podają zupę pieczarkową na przyjęciach. Jeśli chcesz ją podać na przyjęciu, raczej nie dodaj ziemniaków. Pomyśl wtedy o makaronie albo o grzankach. Zupa smakuje zarówno latem, jak i zimą. Jeśli podasz ją na obiad z mięsem, będzie bardzo syta.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.
Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.
Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.
Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.