Przepis na zupę pieczarkową

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćBeginner

Save

Przepis na zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa tradycyjna często gości na polskich stołach. Smakuje nie tylko smakoszom zup. Dużo osób uważa ją za ulubioną. Jest prosta w przygotowaniu, a każda pani domu przygotowuje ją po swojemu. Składniki potrzebne do jej ugotowania są wszędzie i nie trzeba się wykosztować by ją przygotować. Jeśli lubisz pieczarki i warzywa, przepis jest jakby dla ciebie stworzony. Zupę możesz podać z makaronem, ziemniakami albo grzankami. Jest syta.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pieczarkowej
 400 gram mięso drobiowe lub wołowe
 4 szt. marchew, mała
 1 szt. pietruszka, korzeń
 ¼ szt. seler, korzeń
 1 szt. cebula, duża
 olej
 sól, pieprz
 ½ szt. pęczek pietruszki
 500 gram pieczarki
 2 l woda
 śmietana (niekoniecznie)
 3 szt. liść laurowy
 5 szt. ziele angielskie

Walory zdrowotne zupy pieczarkowej

Zupa jest przygotowana na warzywach, a one to cenne źródło witamin i mikroelementów. W marchwi jest między innymi witamina A, witamina K, witamina C, witamina B6 i B2, B3, B1 oraz witamina E. Są pektyny i błonnik. Marchew dobrze działa na wzrok, zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Dobrze też działa na układ nerwowy. Korzeń pietruszki wpływa dobrze na układ pokarmowy, a natka to bogate źródło witaminy C. Cenne jest też mięso, ponieważ zawiera konieczne dla organizmu białko. Wartościowe są także pieczarki, gdyż zawierają wartościowe białko, aminokwasy, dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze oraz mikroelementy w tym jod i witaminy.

Czas przygotowania – około 60 minut lub dłużej

Ilość porcji z podanych składników – około 6

 

Sposób przygotowania zupy pieczarkowej – przepis
1

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.

2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.

Przepis na zupę pieczarkową

3

Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.

Przepis na zupę pieczarkową

4

Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.

Przepis na zupę pieczarkową makaron

5

Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.

Uwagi

Jeśli chcesz, możesz zupę, zamiast śmietaną zaprawić jogurtem naturalnym. Możesz też zagęścić ją mąką. Trzeba wtedy niewielką ilość mąki rozmieszać w pół szklanki wody i wlać do zupy jeszcze przed dodaniem śmietany. Wywar po dodaniu mąki trzeba koniecznie zagotować, a śmietana gotowania bardzo nie lubi. Jeśli jesteś na diecie, możesz zupę odchudzić, czyli pominąć mięso, a dodać kostkę rosołową. Jeśli jesteś wegetarianką, to zamiast mięsa użyj rosołek warzywny. Jeżeli kochasz przyprawy, możesz dodać ziół.

Podsumowanie

Zupa jest popularna i smakuje wszystkim pokoleniom. Możesz ją podać na obiad, a jeśli zostanie, także na kolację lub następnego dnia. Dobrze znosi odgrzewanie, o ile nie jest to zupa krem. Odgrzewanie zupy krem może być nieco kłopotliwe i trzeba uważać, aby jej nie przypalić. Niektórzy podają zupę pieczarkową na przyjęciach. Jeśli chcesz ją podać na przyjęciu, raczej nie dodaj ziemniaków. Pomyśl wtedy o makaronie albo o grzankach. Zupa smakuje zarówno latem, jak i zimą. Jeśli podasz ją na obiad z mięsem, będzie bardzo syta.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pieczarkowej
 400 gram mięso drobiowe lub wołowe
 4 szt. marchew, mała
 1 szt. pietruszka, korzeń
 ¼ szt. seler, korzeń
 1 szt. cebula, duża
 olej
 sól, pieprz
 ½ szt. pęczek pietruszki
 500 gram pieczarki
 2 l woda
 śmietana (niekoniecznie)
 3 szt. liść laurowy
 5 szt. ziele angielskie

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania zupy pieczarkowej – przepis
1

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą i gotować powoli pod przykryciem. Jeśli używasz mięsa wołowego, trwa to długo. Jeśli to drób, ugotuje się szybciej.

2

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż chwilę.

Przepis na zupę pieczarkową

3

Gdy bulion jest gotowy, wyjmij mięso, dodaj pieczarki i starte na tarce z dużymi oczkami warzywa oraz listki i ziele angielskie.

Przepis na zupę pieczarkową

4

Przypraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, czyli około 20-30 minut. Jeśli chcesz dodać mięso to pokrój je drobno.

Przepis na zupę pieczarkową makaron

5

Na koniec możesz dodać śmietany i koniecznie posiekaną natkę. Podawaj na gorąco.

Przepis na zupę pieczarkową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *