Przepis na zupę szczawiową

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa to tradycyjna potrawa z polskiej kuchni. Podawana jest zwykle z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na twardo. Jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Szczaw można kupić albo znaleźć na łące. Ja przeważnie zbieram, bo ma to swój urok i przypominam sobie dzieciństwo. Zbierałam wtedy szczaw z moją ukochaną babcią, a później wspólnie gotowałyśmy zupę.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.50 minutyCałkowity czas1 godzina
Składniki potrzebne do przygotowania zupy szczawiowej
 300 gram mięso drobiowe lub wołowe
 250 gram liście szczawiu
 2 szt. marchew
 5 szt. ziemniak
 1 szt. cebula
 1 łyżka mąka pszenna
 1 łyżka masło
 3 łyżka śmietana
 sól, pieprz
 koper
 6 szt. jajko
 1,50 l woda

Walory zdrowotne zupy szczawiowej

Zupa gotowana jest zwykle na mięsie, a ono dostarcza bardzo cennego białka. Jajka również są skarbnicą białka. Warzywa to witaminy i mikroelementy. Cenna jest marchew. Ma dobry wpływ na wzrok, na układ nerwowy. Dobrze wpływa na urodę i zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Wbrew pozorom wartościowe są również ziemniaki. To prawdziwa ulga dla żołądka. Walczą z nadkwasotą i niestrawnością. Zawierają błonnik, węglowodany i sole mineralne oraz sporo witamin. Szczególnie cenny jest potas.

Czas przygotowania- około 60 minut lub dłużej

Ilość porcji z podanych składników – około 6

 

Sposób przygotowania zupy szczawiowej – przepis
1

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Przepis na zupę szczawiową

2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.

Przepis na zupę szczawiową

3

Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.

4

Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

5

Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.

6

Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.

Uwagi

Jeśli chcesz, możesz do zupy dodać pokrojone mięso. Jeżeli nie masz ochoty na mięso lub mięsa nie jesz, możesz zupę ugotować na rosołku warzywnym. Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego. W sezonie jesienno-zimowym, zamiast świeżego szczawiu możesz użyć szczawiu ze słoiczka. Jeśli chcesz, możesz słoiczki przygotować w lecie, albo po prostu kupić. Zupę można też ugotować na niewykorzystanym wcześniej bulionie. Będzie gotowa szybciej. Mięso możesz użyć do przygotowania np. pierogów.

Podsumowanie

Zupa szczawiowa jest smaczna. To potrawa tradycyjna. Możesz ją podać na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego, możesz zupę odgrzać. Musisz tylko uważać, by się nie zagotowała, ponieważ nie wolno gotować śmietany. Zupa jest pożywna i jeśli podasz ją z mięsem na pierwsze danie, może się okazać, że domownicy zrezygnują z drugiego. Zupa jest raczej codzienna i jeszcze się z nią na przyjęciu nie spotkałam. Jeśli jednak bardzo chcesz, możesz ją podać przyjaciołom, którzy wpadną z wizytą. Lubi ją moja mama. Przepis jest warty wypróbowania i zapamiętania.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania zupy szczawiowej
 300 gram mięso drobiowe lub wołowe
 250 gram liście szczawiu
 2 szt. marchew
 5 szt. ziemniak
 1 szt. cebula
 1 łyżka mąka pszenna
 1 łyżka masło
 3 łyżka śmietana
 sól, pieprz
 koper
 6 szt. jajko
 1,50 l woda

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania zupy szczawiowej – przepis
1

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Przepis na zupę szczawiową

2

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.

Przepis na zupę szczawiową

3

Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.

4

Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

5

Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.

6

Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.

Przepis na zupę szczawiową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *