Zupa szczawiowa to tradycyjna potrawa z polskiej kuchni. Podawana jest zwykle z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na twardo. Jest to obowiązkowa pozycja do przygotowania w sezonie wiosenno-letnim. Szczaw można kupić albo znaleźć na łące. Ja przeważnie zbieram, bo ma to swój urok i przypominam sobie dzieciństwo. Zbierałam wtedy szczaw z moją ukochaną babcią, a później wspólnie gotowałyśmy zupę.
Informacje
Walory zdrowotne zupy szczawiowej
Zupa gotowana jest zwykle na mięsie, a ono dostarcza bardzo cennego białka. Jajka również są skarbnicą białka. Warzywa to witaminy i mikroelementy. Cenna jest marchew. Ma dobry wpływ na wzrok, na układ nerwowy. Dobrze wpływa na urodę i zapobiega miażdżycy i cukrzycy. Wbrew pozorom wartościowe są również ziemniaki. To prawdziwa ulga dla żołądka. Walczą z nadkwasotą i niestrawnością. Zawierają błonnik, węglowodany i sole mineralne oraz sporo witamin. Szczególnie cenny jest potas.
Czas przygotowania- około 60 minut lub dłużej
Ilość porcji z podanych składników – około 6
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.
Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.
Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.
Uwagi
Jeśli chcesz, możesz do zupy dodać pokrojone mięso. Jeżeli nie masz ochoty na mięso lub mięsa nie jesz, możesz zupę ugotować na rosołku warzywnym. Zamiast śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego. W sezonie jesienno-zimowym, zamiast świeżego szczawiu możesz użyć szczawiu ze słoiczka. Jeśli chcesz, możesz słoiczki przygotować w lecie, albo po prostu kupić. Zupę można też ugotować na niewykorzystanym wcześniej bulionie. Będzie gotowa szybciej. Mięso możesz użyć do przygotowania np. pierogów.
Podsumowanie
Zupa szczawiowa jest smaczna. To potrawa tradycyjna. Możesz ją podać na obiad. Jeśli nie zjesz wszystkiego, możesz zupę odgrzać. Musisz tylko uważać, by się nie zagotowała, ponieważ nie wolno gotować śmietany. Zupa jest pożywna i jeśli podasz ją z mięsem na pierwsze danie, może się okazać, że domownicy zrezygnują z drugiego. Zupa jest raczej codzienna i jeszcze się z nią na przyjęciu nie spotkałam. Jeśli jednak bardzo chcesz, możesz ją podać przyjaciołom, którzy wpadną z wizytą. Lubi ją moja mama. Przepis jest warty wypróbowania i zapamiętania.
Składniki
Sposób przygotowania
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę oraz marchew i smażyć kilka minut.
Mięso umyć, pokroić i zalać zimna wodą. Powinno się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Musisz mieć świadomość, że mięso wołowe gotuje się dłużej od drobiowego.
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je, a do garnka włóż podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Wtedy dodaj umyty i pokrojony szczaw. Gotuj 3 minuty. Na samym końcu zupę zagęść mąką rozrobioną z 1/2 szklanki wody i zagotuj.
Po zdjęciu z ognia dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.