Żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu z mąki żytniej. Jest specjalnością kuchni regionalnej nie tylko polskiej, ale i słowackiej, czeskiej, białoruskiej. Żurek to potrawa smaczna i raczej niedroga. Ma wiele wariantów. Można żurek przygotować z jajkami albo bez. Można przepis wzbogacić wędzonym boczkiem, który doda zapachu, ale i kalorii. Żurek – zakwas można użyć kupiony, albo zakiszony w domu. To właśnie zakwas nadaje mu charakterystyczny smak.
Informacje
Walory zdrowotne żurku
Żurek warto przyrządzić na warzywach. Można użyć marchwi, pietruszki, selera. To doda mu smaku i walorów zdrowotnych. Dodanie jajek wzbogaci potrawę w białko. Warto użyć przypraw ziołowych, które ułatwiają trawienie.
Czas przygotowania około 45-60 minut.
Ilość porcji z podanych składników- 6 porcji
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.
Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.
Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.
Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.
Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.
Uwagi:
Jeśli jesteś wegetarianką, możesz przygotować żurek bez dodatku boczku i kiełbasy. Trzeba wtedy dodać więcej pieczarek i sosu sojowego. Jeśli nie masz pieczarek, możesz użyć grzybów suszonych. Musisz jednak mieć świadomość, że gotują się nieco dłużej niż pieczarki. Potrawa smakuje też ugotowana na żeberkach, wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub na ogonie wieprzowym. Są wersje przygotowywane na wywarze z białej kiełbasy. Zamiast śmietany żurek można zabielić mlekiem. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, nie musisz rezygnować z żurku. Zrezygnuj wtedy z boczku i dużej ilości tłustej wędliny. Zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego i smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Podsumowanie:
Żurek z pieczarkami i kiełbasą jest świetną potrawą na obiad. Można ją też podać na gorącą kolację. Potrawa smakuje z pieczywem. Szczególnie dobra jest ze swojskim chlebem posmarowanym masłem. Można ją podać odgrzewaną. Jest wielu amatorów żurku i można przygotowywać różne jego wersje. Raz może to być potrawa w wersji postnej, a raz z wędliną. Raz można podać z jajkiem, a raz bez. Możesz również spróbować wersji z użyciem wody spod kiszonych ogórków. Tego typu żurek jadany bywa na Kielecczyźnie. Żurek na terenie Polski serwowany bywa tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych.
Składniki
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.
Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.
Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.
Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.
Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.