Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćBeginner

Save

Przepis na żurek z kiełbasą

Żurek przygotowywany jest na bazie zakwasu z mąki żytniej. Jest specjalnością kuchni regionalnej nie tylko polskiej, ale i słowackiej, czeskiej, białoruskiej. Żurek to potrawa smaczna i raczej niedroga. Ma wiele wariantów. Można żurek przygotować z jajkami albo bez. Można przepis wzbogacić wędzonym boczkiem, który doda zapachu, ale i kalorii. Żurek – zakwas można użyć kupiony, albo zakiszony w domu. To właśnie zakwas nadaje mu charakterystyczny smak.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.15 minutyCzas got.45 minutyCałkowity czas1 godzina

Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami
 6 sztuka ziemniaki
 1 sztuka średnia cebula
 2 sztuka ząbek czosnku
 1 sztuka spora marchew
 1 sztuka średnia pietruszka z natką
 1 sztuka kawałek selera
 6 sztuka średnich pieczarek
 250 gram kiełbasy
 sól, pieprz
 majeranek
 3 sztuka liść laurowy
 4 sztuka ziele angielskie
 olej do smażenia
 250 ml zakwas - żurek
 2 l woda
 150 gram boczek - niekoniecznie
 śmietana - niekoniecznie

Walory zdrowotne żurku

Żurek warto przyrządzić na warzywach. Można użyć marchwi, pietruszki, selera. To doda mu smaku i walorów zdrowotnych. Dodanie jajek wzbogaci potrawę w białko. Warto użyć przypraw ziołowych, które ułatwiają trawienie.

Czas przygotowania około 45-60 minut.

Ilość porcji z podanych składników- 6 porcji

 

Sposób przygotowania żurku
1

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.

2

Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

Przepis na żurek z kiełbasą pieczarki

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Przepis na żurek z kiełbasą składniki

4

Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.

Przepis na żurek z kiełbasą przyprawy

5

Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.

Przepis na żurek z kiełbasą czosnek

6

Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.

7

Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.

Przepis na żurek z kiełbasą najlepszy z chlebem

Uwagi:

Jeśli jesteś wegetarianką, możesz przygotować żurek bez dodatku boczku i kiełbasy. Trzeba wtedy dodać więcej pieczarek i sosu sojowego. Jeśli nie masz pieczarek, możesz użyć grzybów suszonych. Musisz jednak mieć świadomość, że gotują się nieco dłużej niż pieczarki. Potrawa smakuje też ugotowana na żeberkach, wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub na ogonie wieprzowym. Są wersje przygotowywane na wywarze z białej kiełbasy. Zamiast śmietany żurek można zabielić mlekiem. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej, nie musisz rezygnować z żurku. Zrezygnuj wtedy z boczku i dużej ilości tłustej wędliny. Zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego i smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu.

Podsumowanie:

Żurek z pieczarkami i kiełbasą jest świetną potrawą na obiad. Można ją też podać na gorącą kolację. Potrawa smakuje z pieczywem. Szczególnie dobra jest ze swojskim chlebem posmarowanym masłem. Można ją podać odgrzewaną. Jest wielu amatorów żurku i można przygotowywać różne jego wersje. Raz może to być potrawa w wersji postnej, a raz z wędliną. Raz można podać z jajkiem, a raz bez. Możesz również spróbować wersji z użyciem wody spod kiszonych ogórków. Tego typu żurek jadany bywa na Kielecczyźnie. Żurek na terenie Polski serwowany bywa tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami
 6 sztuka ziemniaki
 1 sztuka średnia cebula
 2 sztuka ząbek czosnku
 1 sztuka spora marchew
 1 sztuka średnia pietruszka z natką
 1 sztuka kawałek selera
 6 sztuka średnich pieczarek
 250 gram kiełbasy
 sól, pieprz
 majeranek
 3 sztuka liść laurowy
 4 sztuka ziele angielskie
 olej do smażenia
 250 ml zakwas - żurek
 2 l woda
 150 gram boczek - niekoniecznie
 śmietana - niekoniecznie

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania żurku
1

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, włóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż.

2

Po chwili obierz i rozdrobnij pieczarki i cebulę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kiełbasy i smaż jeszcze około 15 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

Przepis na żurek z kiełbasą pieczarki

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Przepis na żurek z kiełbasą składniki

4

Włóż do garnka i zalej wodą, dodaj do nich starte na tarce warzywa-seler, marchew, korzeń pietruszki oraz podsmażoną, kiełbasę z cebulą i pieczarkami.

Przepis na żurek z kiełbasą przyprawy

5

Dodaj przyprawy i rozdrobniony czosnek. Pieprz czarny warto dodać świeżo zmielony.

Przepis na żurek z kiełbasą czosnek

6

Gotuj około 30 minut. Ziemniaki muszą być miękkie. Gdy wszystko jest już miękkie, zalej zakwasem i gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj jeszcze w razie konieczności sos sojowy i śmietanę.

7

Wylewam zupę na talerz, na którym znajdują się jajka ugotowane na twardo. Można potrawę posypać rozdrobniona natką.

Przepis na żurek z kiełbasą najlepszy z chlebem

Przepis na żurek z kiełbasą, jajkami i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *