Przepis na fasolkę po bretońsku

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany
Save
Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku należy do potraw tradycyjnych. Przepis znany jest od lat, a potrawę lubią i starsi i młodsi. Nie trzeba większych umiejętności, by ją przygotować. Sekret na najsmaczniejszą fasolkę jest w zasadzie tylko jeden - odpowiedni dobór wędlin. Powinien być chudy boczek i smaczna kiełbasa. W tym przypadku nie warto oszczędzać. Najlepiej wybrać kiełbasę aromatyczną np. swojską z dużą ilością ziół i czosnku. Kiełbasa ze średniej półki jednak smaku nie zepsuje.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.2 godzinyCałkowity czas2 godziny 10 minuty
Składniki potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku
 500 gram fasola typu jaś
 200 gram wędzony boczek
 300 gram kiełbasa
 3 łyżka koncentrat pomidorowy
 1 łyżka mąka
 1 łyżka smalec
 1 szt. liść laurowy
 3 szt. ziele angielskie
 pieprz czarny lub ziołowy, sól

Walory zdrowotne fasolki po bretońsku

W tym przypadku cenna jest przede wszystkim fasola. Jest źródłem białka - ważnego dla organizmu. Poza tym nasiona fasoli wpływają korzystnie na cholesterol – zmniejszają poziom złego LDL, a podwyższają stężenie dobrego HDL. Fasola obniża ciśnienie krwi. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Powinny jej jednak unikać osoby mające problemy z przewodem pokarmowym.

Czas przygotowania – do 120 minut plus moczenie fasoli

Ilość porcji z podanych składników – około 4

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:
1

Dzień wcześniej fasolę dobrze wypłucz np. na sicie, zalej wodą i odstaw do moczenia najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości w niewielkiej ilości wody. Trwa to dość długo, a czas zależy od fasoli i im grubsza, tym dłużej się gotuje.

Przepis na fasolkę po bretońsku

2

W międzyczasie opłucz boczek i kiełbasę. Później pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w kostkę lub w plasterki, wyłóż na patelnię ze smalcem i podpiecz około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przepis na fasolkę po bretońsku

3

Po chwili dodaj do fasoli ziele angielskie, listek laurowy i trochę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku przyprawy

4

Gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodaj sól, koncentrat pomidorowy i pieprz oraz resztę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku

5

Jeśli używasz pieprzu czarnego, dobrze jest go zmielić bezpośrednio przed użyciem. Na sam koniec rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj do fasolki i zagotuj.

Uwagi

Fasolka jest smaczna niezależnie od tego, jaką fasolę wybierzesz, ale lepiej zdecyduj się na średniego jaśka. Zbyt duże nasiona bardzo długo się gotują. Jeśli chcesz, możesz dodać też cebuli i ząbek czosnku. Cebulę trzeba podsmażyć razem z wędliną, a czosnek pokroić drobno albo zetrzeć na tarce i ugotować. Moja znajoma dodaje do fasolki po bretońsku kostki rosołowe – wołowe i wegetę. Można i tak. Jeśli więc lubisz, możesz dodać.

Podsumowanie

Fasolka po bretońsku nadaje się do zjedzenia nie tylko na obiad, ale i na kolację. Jeśli chcesz zjeść na obiad, to prawdopodobnie będzie to jedyne danie, bo potrawa jest bardzo sycąca. Jeśli podasz na kolację, to postaraj się zjeść wcześniej, gdyż do lekkostrawnych dań nie należy. Fasolka kiedyś była podawana na przyjęciach, a nawet na weselach. Możesz więc zaszaleć i uraczyć nią niespodziewanych gości, zwłaszcza gdy wpadną w chłodny wieczór. Przepadają za nią szczególnie osoby nieco starsze, bo kiedyś rywalizowała z bigosem.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku
 500 gram fasola typu jaś
 200 gram wędzony boczek
 300 gram kiełbasa
 3 łyżka koncentrat pomidorowy
 1 łyżka mąka
 1 łyżka smalec
 1 szt. liść laurowy
 3 szt. ziele angielskie
 pieprz czarny lub ziołowy, sól

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania fasolki po bretońsku:
1

Dzień wcześniej fasolę dobrze wypłucz np. na sicie, zalej wodą i odstaw do moczenia najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości w niewielkiej ilości wody. Trwa to dość długo, a czas zależy od fasoli i im grubsza, tym dłużej się gotuje.

Przepis na fasolkę po bretońsku

2

W międzyczasie opłucz boczek i kiełbasę. Później pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w kostkę lub w plasterki, wyłóż na patelnię ze smalcem i podpiecz około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Przepis na fasolkę po bretońsku

3

Po chwili dodaj do fasoli ziele angielskie, listek laurowy i trochę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku przyprawy

4

Gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodaj sól, koncentrat pomidorowy i pieprz oraz resztę majeranku.

Przepis na fasolkę po bretońsku

5

Jeśli używasz pieprzu czarnego, dobrze jest go zmielić bezpośrednio przed użyciem. Na sam koniec rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj do fasolki i zagotuj.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *