Fasolka po bretońsku należy do potraw tradycyjnych. Przepis znany jest od lat, a potrawę lubią i starsi i młodsi. Nie trzeba większych umiejętności, by ją przygotować. Sekret na najsmaczniejszą fasolkę jest w zasadzie tylko jeden - odpowiedni dobór wędlin. Powinien być chudy boczek i smaczna kiełbasa. W tym przypadku nie warto oszczędzać. Najlepiej wybrać kiełbasę aromatyczną np. swojską z dużą ilością ziół i czosnku. Kiełbasa ze średniej półki jednak smaku nie zepsuje.
Informacje
Walory zdrowotne fasolki po bretońsku
W tym przypadku cenna jest przede wszystkim fasola. Jest źródłem białka - ważnego dla organizmu. Poza tym nasiona fasoli wpływają korzystnie na cholesterol – zmniejszają poziom złego LDL, a podwyższają stężenie dobrego HDL. Fasola obniża ciśnienie krwi. Ponadto poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Powinny jej jednak unikać osoby mające problemy z przewodem pokarmowym.
Czas przygotowania – do 120 minut plus moczenie fasoli
Ilość porcji z podanych składników – około 4
Dzień wcześniej fasolę dobrze wypłucz np. na sicie, zalej wodą i odstaw do moczenia najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości w niewielkiej ilości wody. Trwa to dość długo, a czas zależy od fasoli i im grubsza, tym dłużej się gotuje.
W międzyczasie opłucz boczek i kiełbasę. Później pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w kostkę lub w plasterki, wyłóż na patelnię ze smalcem i podpiecz około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po chwili dodaj do fasoli ziele angielskie, listek laurowy i trochę majeranku.
Gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodaj sól, koncentrat pomidorowy i pieprz oraz resztę majeranku.
Jeśli używasz pieprzu czarnego, dobrze jest go zmielić bezpośrednio przed użyciem. Na sam koniec rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj do fasolki i zagotuj.
Uwagi
Fasolka jest smaczna niezależnie od tego, jaką fasolę wybierzesz, ale lepiej zdecyduj się na średniego jaśka. Zbyt duże nasiona bardzo długo się gotują. Jeśli chcesz, możesz dodać też cebuli i ząbek czosnku. Cebulę trzeba podsmażyć razem z wędliną, a czosnek pokroić drobno albo zetrzeć na tarce i ugotować. Moja znajoma dodaje do fasolki po bretońsku kostki rosołowe – wołowe i wegetę. Można i tak. Jeśli więc lubisz, możesz dodać.
Podsumowanie
Fasolka po bretońsku nadaje się do zjedzenia nie tylko na obiad, ale i na kolację. Jeśli chcesz zjeść na obiad, to prawdopodobnie będzie to jedyne danie, bo potrawa jest bardzo sycąca. Jeśli podasz na kolację, to postaraj się zjeść wcześniej, gdyż do lekkostrawnych dań nie należy. Fasolka kiedyś była podawana na przyjęciach, a nawet na weselach. Możesz więc zaszaleć i uraczyć nią niespodziewanych gości, zwłaszcza gdy wpadną w chłodny wieczór. Przepadają za nią szczególnie osoby nieco starsze, bo kiedyś rywalizowała z bigosem.
Składniki
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej fasolę dobrze wypłucz np. na sicie, zalej wodą i odstaw do moczenia najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj fasolę do miękkości w niewielkiej ilości wody. Trwa to dość długo, a czas zależy od fasoli i im grubsza, tym dłużej się gotuje.
W międzyczasie opłucz boczek i kiełbasę. Później pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w kostkę lub w plasterki, wyłóż na patelnię ze smalcem i podpiecz około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Po chwili dodaj do fasoli ziele angielskie, listek laurowy i trochę majeranku.
Gotuj przez chwilę, mieszając. Gdy fasolka jest prawie gotowa, dodaj sól, koncentrat pomidorowy i pieprz oraz resztę majeranku.
Jeśli używasz pieprzu czarnego, dobrze jest go zmielić bezpośrednio przed użyciem. Na sam koniec rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj do fasolki i zagotuj.